Grave

11-jarige diabetes-patiënte Fay van Zunderd loopt Vierdaagse uit

'Ik ben aangestoken door het Vierdaagsevirus'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Je ziet volwassenen huilend langs de kant van de weg staan. De Nijmeegse Vierdaagse. Feesten en lijden. Grotere tegenstellingen zie je niet zo vaak. Wie geluk heeft komt er zonder blaren goed vanaf, wie pech heeft gaat er aan ten onder. De vooruitzichten voor de 11-jarige Fay van Zunderd uit Grave waren niet bijster hoopgevend. Fay lijdt aan diabetes type 1. Ze leeft in een ritme van spuiten en alle waarden van lichaamsfuncties goed in de gaten houden. Niet bepaald een 'dat doe ik wel even' situatie. Maar ze deed het. De kanjer.

Moeder Inge vertelt: “Fay was zeven. Op 24 mei 2007 voelde Fay zich niet lekker. We dachten aan een griepje. Ze dronk veel en moest ook vaak plassen. Ze was hangerig. Dus de huisarts gebeld. Het was vrijdag. We mochten maandag langskomen. In het weekend werd het slechter. We voelden dat er iets niet klopte. ’s Maandags dus naar de huisarts. Fay reageerde al niet meer. Zag helemaal grijs. Dus maar een foto van haar gemaakt en die mee naar de huisarts genomen. ’s Middags viel ze helemaal weg. Uitdrogingsverschijnselen. Bij het bloedprikken kwam de waarheid naar boven. Fay was erg ziek. Wij naar het ziekenhuis, waar men opmerkte dat we maar net op tijd kwamen. Ze werd aan een infuus gelegd en een tijdje later kwam de uitslag. Diabetes type 1. Een auto-immuunziekte. Het werd gestabiliseerd en Fay moest twee dagen in het ziekenhuis blijven. We kregen allerlei informatie over de ziekte. Over spuiten, insuline en alles eromheen. Je begrijpt dat we heftig geschrokken waren.”
Gelukkig bestaat er een diabetesteam waar patiënten dag en nacht terecht kunnen: “Daar zijn we na het ontslag uit het ziekenhuis nog dagelijks naar toe gegaan. Alles werd op haar ingesteld. Dat had ook effect op haar dagritme. Niks was meer vanzelfsprekend. Ouders van andere kinderen durfden haar niet meer uitnodigen. Fay kreeg problemen op school door uitval na weer een rotnacht. Bloedwaardes bepaalden de uitslag van toetsen. Dat betekende ook twee keer een klas overdoen. Komend schooljaar gaat ze daardoor naar groep zeven.”

Fay de dappere
“Ik ben in Grave geboren en zit op De Sprankel", vertelt Fay. "Mama liep al een aantal keer de Vierdaagse. Dat wilde ik ook wel. Vooral om te bewijzen dat zoiets ook met diabetes 1 kan. Mijn mama heeft het toen aan het diabetesteam gevraagd en die zeiden dat het zou kunnen. Ze zeiden dat ze er altijd voor me waren. Als er iets mis was, konden ze altijd nog wat bijstellen. Dus als mama zegt dat we samen de dertig kilometer kunnen lopen, dan loop ik ook mee. Mama was bekend met het #Vteam. Dat gaat over lopen voor vrede, vriendschap en vrijheid. En ook dat kinderen het verschil maken. Nou ik vond oorlog verschrikkelijk. Net als ruzie. We hebben van tevoren geoefend met het #Vteam. We hebben samen de Bloesemtocht gelopen en een tocht in Deventer. We hebben er een nacht geslapen. Mama mocht ook mee. Voor we weggingen hebben alle kinderen de shirtjes gekregen. Bij de Vlaggenparade mochten we voorop lopen. Dat was mooi.”
Dag 1 was een ramp. Inge: “Fay had maar één uur geslapen. De diabeteswaarden waren niet goed. Dus overleg gehad met het team en een andere manier voor het eten en drinken gevonden.” Fay: “Het was leuk. Wel spannend ook. Na het wandelen was ik wel moe.” Dag 2 was het Roze Woensdag. Fay deinst wat terug om er over te praten: “Ik ben wel voor verdraagzaamheid voor iedereen, maar je hoeft daar niet halfnaakt te staan dansen. Het was zwaar om te lopen. Ik had pijn aan mijn voeten, aan mijn benen. Aan alles. Ik ben gemasseerd in Wijchen.” Dag 3 was de dag van de Zevenheuvelenweg. "Die was gemakkelijk, want mijn waarden waren beter. Weet je wat leuk was? In Berg en Dal kregen we een gratis ijsje met het #Vteam. Dat was wel even lekker. Ik ben over de streep gekomen. Nog één dagje. Dat was de makkelijkste dag. Het einde. Op dag 4 stond mijn vader als verrassing in het bos te wachten. We hebben veel gezongen die dag. Bij de Via Gladiola stond mijn hele familie te wachten. Wat was ik blij. Met het hele #Vteam gelopen. Toen ik over de streep ging, was ik blij dat ik het gehaald had. Maar ook emotioneel. Ik moest afscheid nemen van mijn wandelmaatje van het #Vteam. Na afloop ben ik op Hartenaas gemasseerd door Timo Arts. Dat was super.”

Ik neem afscheid van een leuke, vrolijke, uitbundige, tikkeltje drukke meid. Een dappere meid met een lieve moeder die dat toch maar allemaal heeft georganiseerd voor haar zieke dochter. Fay: “Mijn wandelmaatje heeft me al laten weten dat ze volgend jaar weer meeloopt. Ik ook. Ik ben aangestoken door het Vierdaagsevirus.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties