Grave

Iedereen verdient een mooi afscheid!

Door Marsha Laijan van Annora Uitvaartverzorging BV

Helaas verzorgen we ook wel eens uitvaarten, die tientallen jaren te vroeg komen. Zoals een afscheid van een levenloos geboren kindje, dat zoveel beloftes met zich meedroeg. Een hartverscheurend verdriet en een groot gemis.

Gelukkig is er tegenwoordig wat meer empathie en begrip voor dit verdriet dan vroeger. Vroeger konden ouders vaak niet eens afscheid nemen. Het kindje werd weggehaald en verdween voor altijd. En daarbij werd het kind ook niet wettelijk erkend. Alsof het nooit had bestaan... Stelt u zich dat eens voor. Dat u uw kindje niet eens heeft kunnen zien. Ondenkbaar in deze tijd, waarin we zoveel waarde hechten aan een mooi afscheid. En waarin steeds meer mensen nog zoveel mogelijk bij hun overleden dierbare willen zijn, in de dagen voor de uitvaart. Ondenkbaar toch, dat dat niet zou kunnen?

Eindelijk bestaansrecht
Gelukkig is het tegenwoordig heel normaal dat ouders wél afscheid kunnen nemen van hun levenloos geboren kindje. Een kind, dat na 24 weken zwangerschap levenloos wordt geboren, dient ook altijd begraven of gecremeerd te worden. Sinds 2013 vergoeden verzekeraars gelukkig ook het afscheid van kindjes, die na 20 weken levenloos zijn geboren.
Vanaf februari van dit jaar kunnen door een breed gedragen wetswijziging van de Basisregistratie personen (BRP), levenloos geboren kinderen hierin worden opgenomen en zodoende bestaansrecht krijgen. Zo blijft het kind ook altijd zichtbaar bij de gezinssamenstelling in officiële documenten. En dat vinden wij een hele goede zaak. Een kindje dat wordt verwacht, hoort er immers vanaf het allereerste begin bij!

Een extra herinnering
Wij vinden een gepast afscheid voor een levenloos geboren kindje dan ook heel belangrijk. Als teken van respect en als steun bij de verwerking van dit enorme verdriet. Een nieuwe, extra herinnering aan het kindje, dat helaas nooit heeft mogen kennismaken met zijn of haar familie. Een herinnering, die hopelijk later ook een mooie, hartverwarmende terugblik wordt, die na verloop van tijd de scherpe kantjes van het verdriet wat kan verzachten.

Annora Uitvaartverzorging
Oliestraat 4 | 5361 GN | Grave

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties