Grave

Geslaagde informatiedag over dementie in Grave

'Iedereen beleeft het op zijn eigen manier'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Afgelopen dinsdag. 21 september. Wereld Alzheimer Dag. De theaterzaal van Catharinahof ziet er prachtig uit. Uitnodigend ook, met de expositie 'De vele gezichten van dementie'. Met schilderijen, foto’s en zelfs een brood met diepere betekenis. Gepresenteerd op tafeltjes. Goed en zonder moeite te bekijken. Moeilijk om eroverheen te kijken. Prachtige bloemen alom, beschikbaar gesteld door de Graafse dahliavereniging Prinses Wilhelmina. Alles, vrijwel ongemerkt, met inachtneming van de geldende coronaregels. Een compliment waard voor de Graafse werkgroep die dit voor elkaar heeft gekregen. De bezoekers konden in alle rust hun weg kiezen tussen kijken, vragen, luisteren, lezen. Een schat aan informatie ligt voor het grijpen. 0486tv staat aan met een uitzending over dementie. Op een ander scherm beelden van een man, voor wie het ontbijt al een hele klus is. ArenaLokaal mocht praten met Ton Brouwer van de werkgroep Grave en Mirjam Peters, casemanager van Buurtzorg. (foto's: Jesper Oosterlaak)

“De werkgroep Grave bestaat verder uit Mari Michels en Ellen van Kraaij. Namens WOG maken Paula van Rensch en Ria Gerrits deel uit van de werkgroep. Tjieu Adank zit er namens de gemeente Grave. Een vertegenwoordiging van alle betrokken partijen binnen de gemeente Grave”, vertelt Ton Brouwer. “Deze dag biedt ons een goede gelegenheid om dementie op verschillende manieren te belichten. We zijn blij met de medewerking van de diverse kunstenaars en de gemeente Grave, die al een tijd dementievriendelijke gemeente is. De werkgroep kwam om de maand bij elkaar om deze dag te organiseren. Een voorbereiding die door corona wat lastiger was dan gedacht. Maar we zijn erin geslaagd om een mooi aantal deskundigen aanwezig te laten zijn. De werkgroep is enthousiast, maar we zouden toch graag wat jongeren erbij willen hebben”. Mirjam Peters is erbij komen zitten. Ze was druk in de weer met het ontvangen van gasten en deskundigen: “We hebben in diverse kranten artikelen over dementie kunnen plaatsen. Er is ook een cursus dementievriendelijk. Die gaan we weer opstarten in januari. Bedoeld voor verenigingen en vrijwilligersorganisaties. Een goede en bovendien gratis cursus, die uitgaat van de woordspeling GOED. Geruststellen, Oogcontact, Even meedenken, Dankjewel. Meestal is dat “Dankjewel” een glimlach. In november hopen we weer verder te gaan met het eerder online georganiseerd Alzheimer Café. Ook willen we met onze informatie naar de scholen gaan”. En weg is Mirjam. Naar mensen die informatie willen. Ton: “Op deze dag zullen we ongetwijfeld mensen zien die op de grens zitten. Met familieleden. Daarvoor hebben we enorm veel informatie. Gelukkig dat die er is, want door de progressie van de ziekte verandert er veel in de levens van die mensen. En hun geliefden. Gelukkig wonen we in een dementievriendelijke gemeente Grave”.

Dementievriendelijke gemeente
Op de tafels met informatie ligt ook een brief van wethouder Rick Joosten. Enkele fragmenten: "Hoe confronterend dit is heb ik zelf meegemaakt. Met bekenden op de sportclub. Met mijn oma. Een rondje drinken halen en met andere drankjes terugkomen. Het niet meer op woorden of namen kunnen komen. Vergeten dat er een pannetje rijst op het vuur staat. Kleine signalen die duiden op een vorm van dementie. Voor de mensen zelf is het enorm ingrijpend, voor de familie minstens zo. Binnen Grave kennen we de werkgroep Dementievriendelijke gemeente Grave. Dit collectief zet zich in om dementie bespreekbaar te maken en het taboe op deze ziekte te doorbreken. Wij werken daar als gemeente graag aan mee door ondersteuning van dementerenden, hun mantelzorgers en naasten. Door een gesprek aan te gaan, hulp aan te bieden en mee te denken. De gemeente doet dit niet alleen met DVG, maar ook met andere organisaties zoals Catharinahof, Stoofhuis, Welzijn Ouderen Grave, Esters Welzijn en diverse (zorg)professionals. We proberen een web te creëren rond de dementerende en zijn/haar netwerk, zodat we bij een hulpvraag de juiste expertise en ondersteuning kunnen aanbieden. Dat kan variëren van een huishoudelijke hulp tot een verpleegkundige, van een ergotherapeut tot een huisarts of een cliëntondersteuner. We zijn op de goede weg, maar we rekenen ook op u, zodat u weet hoe je iemand met dementie kan herkennen en helpen, maar ook om oog te hebben voor hetgeen mensen met dementie nog wél kunnen”.

Ton Brouwer: "We proberen vandaag mensen met vragen wat richting te geven. Ook de ouderenadviseur is aanwezig. WOG mag weer huisbezoeken afleggen. Met inachtneming van de Wet op de privacy. Gelukkig dat die er is, zodat alle dossiers zorgvuldig zijn afgegrendeld”. Tijdens het afsluitend kopje koffie wil Ton nog iets kwijt: "De Graafse middenstand doet goed mee. Bij de supermarkten is men al helemaal op mensen met een visuele beperking ingesteld. Bij de kleinere winkels en horeca is er steeds meer begrip voor mensen met beginnende dementie. Ook verenigingen spelen hier geweldig op in. Bij de Maessanghers gaan mensen met deze ziekte nog lang door. Net als bij THOS en Walking Football. Een goede ontwikkeling”.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties