Grave

Kristel van de Goor-Verheijen, eerste osteopaat in Grave

'Ieder mens is uniek'

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Alles in het lichaam beweegt. Van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Deze beweeglijkheid is nodig om gezond en zonder klachten te kunnen functioneren. Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij de bewegingen van en in het lichaam onderzocht worden. Het is een veilige behandelmethode, gebaseerd op principes uit embryologie, fysiologie, anatomie en neurologie”. Zo staat het beschreven in het informatieboekje dat je kunt vinden in het Gezondheidscentrum Grave, De Eek 1 in Velp. Kristel van de Goor is er sinds 1 december 2018 werkzaam als osteopaat. Voorlopig alleen op maandag. In Beuningen op dinsdag. Enthousiast en met kennis van zaken.

Kristel is geboren en getogen in Wanroij: “Na het voortgezet onderwijs in Stevensbeek ben ik naar Boxmeer gegaan en deed er MDGO-VZ. Na het behaalde diploma wilde ik verder in de verpleegkunde en deed HBO-V aan de HAN. Na het slagen kon ik aan de slag als verpleegkundige op vaatchirurgie en traumatologie in het Radboudumc. Ik leerde mijn man kennen. Omdat we allebei in Nijmegen werkten en onze ouders in Wanroij woonden zochten we een leuke woonplaats ergens middenin. Dat werd Grave. Het was 1999. We wonen er nog steeds met veel plezier.

Osteopathie
In 2004 ging Kristel in het CWZ werken, op de kinderafdeling: Ik werk er nog steeds en voel me er enorm thuis. Inmiddels hebben we twee kinderen. In 2001 startte ik met de opleiding voor osteopaat. In Amsterdam. De aanleiding was het huilgedrag van onze zoon na de geboorte. Via een kennis kwam ik bij een osteopaat terecht. Die constateerde dat door de bevalling de nekwervels niet goed zaten. Hij heeft het met zachte techniek behandeld en daarna was het over. Dat was voor mij een echte eyeopener. Zoiets van “zo kan het ook”. En niet het “daar moet u mee leren leven”. Voor mensen die dat horen is osteopathie een mogelijkheid”. De studie in Amsterdam duurde maar liefst 7 jaar. “Een gedegen opleiding”, vindt Kristel. “Osteopatie is een geneeswijze waarbij je met je handen werkt. In het lichaam staat alles met elkaar in verband. Alles beweegt ook. En alles hoort op zijn eigen manier te bewegen. Spieren, botten, bloedvaten, organen, hersenvliezen, echt alles. Als er in het lichaam bewegingsverlies optreedt, gaat je lichaam compenseren. Je lichaam gaat zoeken om met dat bewegingsverlies om te gaan. Je lichaam doet dat economisch, met het minste verlies aan energie en het meeste comfort. Als je bijvoorbeeld pijn aan je enkel hebt, ga je anders lopen. Maar, ieder mens is uniek. Alles staat met alles in verband, zei ik, maar iedereen heeft zijn eigen compensatiemechanisme. Laat ik het nog anders zeggen. Alle radertjes draaien soepel, tot er dingen tussenkomen. Dat kan lichamelijk of geestelijk zijn, en de effecten zijn ook nog eens voor iedereen verschillend. Als je door je compensatiemechanismen heen bent, komen de klachten”.

Werkwijze
“Elke behandeling begint met een intakegesprek. De voorgeschiedenis en de klacht worden uitgebreid besproken. Ik kijk of er “rode vlaggen” zijn: als ik zie dat de klachten beter door de huisarts behandeld kan worden dan gebruik ik mijn signalerende functie en adviseer ik om naar de huisarts te gaan. Mijn ervaring als verpleegkundige komt me hierbij goed van pas. Als er geen beletsels zijn, doe ik een lichamelijk onderzoek. Ik voel in het lichaam naar bewegingsverlies. Dat kan bijvoorbeeld een darm zijn die vastzit. Of een schouder die niet goed beweegt. Het hele lichaam wordt gecheckt. Met mijn handen. Van lever tot hoofd, van top tot teen. Ik laat mensen vaak meevoelen. Ik voel naar verband. De oorzaak zit vaak niet in de klachten. Dat maakt het voor mij uitdagend. Puzzelen naar de verbanden. Na twee of drie behandelingen moet er wel verschil te merken zijn, maar nogmaals, elk mens is anders. Ik behandel alle leeftijden, van baby’s tot senioren. Soms kan ik iemand niet van zijn klachten afhelpen, maar wel kan ik zorgen dat het lichaam beter beweegt”.

Als Kristel aan het vertellen is, spat het enthousiasme er van af. Gedreven is ze. Ze wil haar kennis en kunde wel van de daken afschreeuwen: “Daarom houd ik een Open Middag. Voor iedereen die nog niets van osteopathie afweet. Voor iedereen die met klachten rondloopt en niet weet wat daarmee aan te vangen”.

Open Middag
De Open Middag in het Gezondheidscentrum op De Eek in Grave is op zaterdag 18 mei, tussen 13 en 17 uur. Iedereen kan er dan vrijblijvend binnenlopen. Kristel: “Kom eens horen en kijken wat ik doe”. Kristel is telefonisch bereikbaar op 06-39212563.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties