Grave

Huisje, boompje, beestje - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Huisje, boompje, beestje staat voor het leven zoals dat in de hoofden van velen onder ons nog steeds aanwezig is. Wilde haren eraf? Dan verkering, samenwonen en als het kan kat of hond in afwachting van dat wat komen gaat in de familie-annalen. Het staat ook voor vertrouwdheid. Voor een veilige status. Voor de thuishaven. Eeuwenlang, in alle denkbare omstandigheid zat het in ons gevoel van “zo hoort het” gebeiteld.

Maar daar begint de klad in te komen. Flink de klad zelfs. Is er nog iemand voor samenwonen die een huisje kan bemachtigen? Huren zijn niet meer te betalen. Kopen zou, met de lage rente nog wel kunnen, maar “onze” banken geven geen hypotheek meer als je niet genoeg verdient. En als je dan eindelijk samen genoeg geld in kunt brengen, is de prijs van een simpel dak boven je hoofd niet meer normaal. En moet je gaan vechten op de prijzenmarkt. Oorlogje spelen in de wereld van het overbieden. En dan juichen dat je het eindelijk hebt en de volgende ochtend een mailtje in je post vinden waarin staat dat iemand anders ook daar nog bovenuit is gegaan. De moed hangt bij veel jonge mensen over de schoenen.

Ook het boompje is niet meer zo vanzelfsprekend. Door de vele pakketjes die in coronatijd worden verstuurd ontstaat krapte op de papiermarkt. Nou, dan weten jullie het wel. Opnieuw doen we massaal een aanval op de bossen. Nadat we voor de biomassa-installaties al flink in onze stikstofinhalers en zuurstofverstrekkers hebben huisgehouden, moet ook de rest eraan geloven. Dus naast het onmogelijk geworden huisje is straks ook geen boompje meer te zien.
En dan de beestjes. Onze hondjes en poesjes zullen het voorlopig nog wel redden. Voor sommige zal belasting betaald moeten worden, andere moeten aan de lijn. De poep is “een dingetje”. Wie weet wat er verder nog op de rol staat. Hun weidebroeders en –zusters hebben een slechter vooruitzicht. Ik schreef er al eerder over. De koe is het haasje. Natuurlijk kun je die beter de schuld geven dan de auto, het schip of het vliegtuig. Ook het varken is zijn modderbad niet meer zeker. Hij laat wel niet zulke flinke scheten als de koe, maar er zullen ook bij deze spekleverancier nog wel wat milieubezwaren gevonden worden. Kortom, ook met beestje is het slecht gesteld. De Partij voor de Dieren ten spijt. Die hebben het druk met het requiem voor de plofkip.

Huisje-boompje-beestje zijn passé. De mens volgt. Op korte afstand.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties