Grave

Miljoenclaim in aantocht

Hof stelt Grave toch aansprakelijk voor faillissement scheepswerf

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - Een tegenvaller voor de gemeente Grave. In hoger beroep heeft het Hof de gemeente toch aansprakelijk gesteld voor het faillissement van Scheepswerf Grave in 2012. Hoe groot de schade precies is, kan op dit moment niet gezegd worden. Het gaat in ieder geval om een miljoenenclaim.

De zaak kent een lange voorgeschiedenis. Scheepswerf Grave heeft altijd betoogd dat het faillissement ontstond toen de gemeente het niet (op tijd) mogelijk maakte/toestond om schepen te bouwen langer dan 110 meter. Dat zou er voor gezorgd hebben dat de scheepswerf een order voor twee te bouwen cruiseschepen van 135 meter misliep, hetgeen het faillissement zou hebben ingeluid.

Hoger beroep
In 2016 werd deze claim nog afgewezen door door Rechtbank Oost-Brabant. De curator nam geen genoegen met deze uitspraak. In hoger beroep is het vonnis vernietigd. Het Hof verklaart dat de gemeente Grave onrechtmatig heeft gehandeld en aansprakelijk is voor de geleden schade. De hoogte van dit bedrag wordt vastgesteld in een aparte, gerechtelijke procedure.
De gemeente Grave beraadt zich over de ontstane situatie. Het is op dit moment lastig te zeggen wat voor consequenties deze uitspraak met zich meebrengt. Cassatie is nog een mogelijkheid. Dan wordt echter alleen gekeken of de juiste procedures zijn gevolgd, de inhoud speelt dan niet langer een rol. Ook tegen de procedure waarin de hoogte van het bedrag wordt bepaald, kan de gemeente nog bezwaar aantekenen. Al met al is het een proces dat nog jaren kan voortslepen.

|Doorsturen

Arjan

2019-02-21 20:20:45

Waarschijnlijk in cassatie bij de Hoge Raad. Dus nog even wachten voordat er paniek ontstaat. Blijven ademhalen en laat je niet gek maken door de media.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties