Grave

Hoe beveiligt een VPN-verbinding je gegevens?

Door Rik Snuiverink van Outreach-service

Het klinkt zo aantrekkelijk, dat gratis WiFi wat op steeds meer plaatsen beschikbaar is. Maar wat veel mensen niet weten, is dat dit als een magneet potentiële hackers aantrekt. Openbare WiFI is namelijk voor iedereen toegankelijk en daardoor is het heel makkelijk om de gegevens die jij als gebruiker via die gratis WiFi verstuurt, te onderscheppen. Gevoelige informatie zoals je bankrekening en wachtwoorden liggen hier dus voor het oprapen.

Hoe worden gegevens onderschept?
Mensen met kwade bedoelingen hebben verschillende manieren om je gegevens te onderscheppen als je gebruik maakt van een openbaar toegankelijk WiFi netwerk. Zo kan een hacker gebruik maken van een access point. Een access point is een klein apparaatje wat heel makkelijk weg te stoppen is in bijvoorbeeld een tas. Hackers gebruiken een access point om zelf een klein draadloos netwerk op te zetten. Het is dan nog slechts een kleine moeite om dit netwerk een naam te geven, van bijvoorbeeld het restaurant waar je zit. Jij als restaurantbezoeker zoekt naar een gratis WiFi punt en prompt, daar vindt je het gratis netwerk. Het is dan weliswaar het netwerk wat door de hacker is opgezet, maar dat weet jij niet. Het is dan nog een kwestie van tijd voordat de hacker al je informatie onderschept die jij via dit access point verstuurt en ontvangt.

Een VPN verbinding maken voorkomt dat iemand bij je gegevens kan komen, ook als je dat via een openbaar netwerk verstuurd. Het is namelijk de VPN verbinding die ervoor zorgt dat je gegevens versleuteld, dus gecodeerd, verzonden worden. Hierdoor kunnen kwaadwillende mensen helemaal niets met de data die ze binnenkrijgen. Naast dit voorbeeld, zijn er nog vele andere manieren waarmee mensen misbruik kunnen maken van je persoonlijke gegevens die je via het internet verstuurt.

Hoe werkt het met een VPN verbinding?
Een VPN verbinding is dus een beveiligde verbinding die je gegevens versleutelt en vervolgens anonimiseert. Je kunt de locatie en je IP-adres zelf wijzigen naar iedere willekeurige locatie, ook naar dat van een ander land. De gegevens die je verstuurt, worden versleuteld en dus onleesbaar. Om een VPN verbinding te kunnen opzetten, dien je een VPN provider te gebruiken. Lees goed de ervaringen van anderen voordat je een keuze voor een bepaalde provider maakt. Niet iedere provider zorgt voor een snelle en goed beveiligde verbinding. Heb je een goede provider gevonden, dan krijg je software geleverd die je nodig hebt om een verbinding tot stand te brengen. Je opent allereerst je reguliere internetverbinding. Daarna maak je met behulp van de meegeleverde VPN software een verbinding met de VPN server en vanaf dat moment worden je gegevens versleuteld. Wanneer je zelf handig bent met computers, zou je ook zelf een VPN server kunnen maken. Je gebruikt hiervoor een computer die niet is verbonden met je lokale netwerk, maar wel toegang heeft tot internet. Deze computer zal dan dienst doen als je eigen VPN server.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties