Grave

Hoe Alva’s harde hand tientallen inwoners van Grave trof

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Op zondagmiddag 18 maart om 14 uur houdt Sander Wassing in de bibliotheek van Grave een (gratis) lezing over de Beeldenstorm en Alva’s 'Raad van Beroerten'. Zijn verhaal gaat over een religieuze oorlog tussen katholieken en protestanten. De Nederlanden stonden destijds onder het bewind van de Spaanse koning. Er ontstond oproer, tijdens hagenpreken werd het protestantisme gepreekt en verspreid. De preken vonden buiten plaats omdat er nog geen protestantse kerken waren. Er werd opgeroepen te leven volgens de bijbel.

In de zomer van 1566 stegen sociale, religieuze en economische spanningen in de Nederlanden tot een kookpunt. ‘Grote Geus’ Hendrik van Brederode wierp zich op als spreekbuis van de onvrede en stelde zich aan het hoofd van het Verbond der Edelen. Op 10 augustus 1566 was er ten zuidoosten van Nijmegen een hagenpreek plaats waar ook inwoners van Grave op afkwamen. Getuigen verklaarden later voor de Raad van Beroerten dat ‘…sy hebben gehoort dat Rut Peels buijten der stadt ter predicatie gegaen is als voor Nymegen, Batenborch en(de) elders.’
 
De weken daarna verspreidde de beeldenstorm zich razendsnel over het land. Het bleek een voorbode van de beeldenstorm die twaalf dagen later begon in de Sint Janskathedraal en daags daarna oversloeg naar de kloosters in de omgeving.
Een antwoord van koning Filips II op deze oproeren kon niet uitblijven: hij stuurde zijn belangrijkste generaal, de hertog van Alva, met een leger om orde op zaken te stellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde Alva een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten. In Grave wisten de inwoners wel wie Alva was. Sloegen beeldenstormers ook toe in Grave? Na “grondig onderzoek” werden ongeveer 60 inwoners uit Grave gevonnist door de bloedraad. Wat hadden mannen als Jan Gerritsz (wever), Jan Anthonissen (timmerman) en de slotenmaker Daneel op hun geweten? Hoe liep het met hen af? Deze en andere vragen komen tijdens de lezing, georganiseerd door het Graafs Museum, uitgebreid aan de orde.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties