Grave

Historisch - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

We spreken tegenwoordig al heel vlug over “een historische gebeurtenis”. De ontmoeting tussen Trump en Kim bijvoorbeeld. De twee vreemdste regeringsleiders ooit gaan samen praten. Ze schudden elkaar de hand. Ondertekenen een akkoord. Noord-Korea gaat geen atoomwapens meer bouwen. Alles vernietigen wat ze nog aan ouwe rommel hebben staan. Trump, die zelf een land heeft dat stikt van de atoomwapens, er zelfs op diverse plaatsen nog wat historische ruimtes vol van heeft liggen (Volkel), vindt dus dat sommige andere landen die wapens niet mag hebben. Eigenlijk een beetje raar, vind ik. Waar haalt Trump het recht vandaag om een ander te verbieden wat hij zelf heeft? Zou hij dat ook tegen China durven zeggen? Als antwoord moet hier een dikke “Nee” komen, maar ik vrees dat hij ook dat wel durft. Maar goed, weer een historisch moment dus.

Wat ook historisch 2.0 is, is het WK voetbal dat deze week losbarst. In Rusland. Het land waar vele andere landen ruzie mee hebben. Waartegen allerlei handelsboycots lopen. Waartegen een onderzoek naar een bijna 300-voudige moord bezig is. En daar, in dat land, waarover voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer onlangs opbiechtte dat ze Poetin wel heel erg gepest hebben met allerlei oefeningen aan zijn achterdeur, gaat bijna de hele wereld voetballen. Bijna, want Oranje is er niet bij. Niet goed genoeg en dan moet je thuisblijven. Je mag wel als commentator straks allerlei ploegen als “stelletje amateurs” afserveren, want we blijven toch voor altijd, een historisch feit, het land van de Hollandse School. Tikkie opzij-tikkie opzij-tikkie terug. Maar de rest van de wereld is er. Ik verheug me er al op om in de finale Angela Merkel lachend naast Poetin te zien zitten.

Ook historisch is de nieuwe regering in Italië. Een regering die Europa meer dan zat is. Nadat de eerste boten met vluchtelingen in de havens van Italië geweigerd waren schreef de regering: “We gaan hier net zo lang mee door tot Europa beseft dat de muziek in Italië is veranderd”. Na de switch van de Engelse muziek is het wachten op de volgende deuntjes. Bij de bookmakers kun je al inzetten, gok ik.
De verjaardag van Koningin Elisabeth van Engeland gaat traditioneel gepaard met Trooping the Colours. Je weet wel, die show met die arme militairen die met zo’n grote warme kolbak op hun hoofd allerlei trucjes tegelijk moeten doen. Afgelopen zaterdag werd historisch genoemd. Een Pakistaan/Indiër liep met een tulband op gewoon mee. Ik vrees dat menig oude Engelsman dit niet zo bloody well vond. Ik ook niet. Als je bij de verkenners bent, ga je niet met je welpenpak naar de zaterdagmiddagbijeenkomst.

En zo was het een historische week. Of dit ooit de schoolboeken haalt? Ik denk het niet. Want schoolboeken zijn er straks niet meer. Dat wordt dan ook weer een historisch feit.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties