Grave

Hinder

Door Freddy Klooté

Het lijkt een besmettelijke ziekte. Niet zo erg als corona gelukkig, maar wel storend in onze toch al beperkte maatschappij. Een beperkte maatschappij, ja. Waar zoveel mensen hinder van ondervinden. Dat het virus daarmee te maken heeft, lijken veel mensen al vergeten. Een virus dat voor onnoemelijk leed heeft gezorgd. Mensen in de kracht van hun leven werden plotseling ziek en overleden. Nabestaanden in verdriet en ongeloof achterlatend. Ieder dorpje of stad heeft zo wel wat namen. “Ja, maar het waren voornamelijk oude mensen die eraan dood gingen”, hoor je dan. “Die waren anders wel aan een fikse griep overleden”. Zover zijn we al afgedaald op de ladder van meeleven met een ander.

We ondervinden hinder van de maatregelen die de regering daartegen heeft ondernomen. Mensen die blijkbaar nog niemand hebben verloren, of voor wie een opaatje meer of minder niet zo telt, kunnen slecht tegen de hinder die de maatregelen hen bezorgt. Protesteren, want dat is een grondrecht. Opletten op de gezondheid van kwetsbaren in onze maatschappij is dat blijkbaar niet. Jesse Klaver hoorde ik ooit eens iets zeggen over opereren en ouderen. Te duur en onnodig om ze nog langer te kwellen. De weduwe van Joost Zwagerman vond ouderen ook maar hinderlijke wezens: “Het dorre hout wordt gekapt, misschien een paar maanden eerder dan zonder virus. Moet iedereen die nog in de bloei van zijn leven zit daar alles voor opofferen?”

Ook mensen die meer dan vijf eeuwen geleden leefden, zijn niet meer veilig voor onze maatschappij vol hinder. Er zijn er bij die destijds nogal wat hebben uitgevreten. Dus moeten standbeelden meteen weg, straatnamen veranderd en ons straatje gedwongen worden schoongeveegd. Katholieken en protestanten hebben in de 80-jarige oorlog ook wat hinder van elkaar ondervonden. Een beeldenstorm werd gevolgd door slachtpartijen wederzijds. Een voormalig raadslid in de gemeente Grave riep tijdens een debat dat aan de overzijde van de tafel werd gevoerd over de plaats waar het carillon moest komen te hangen: “Katholieken zijn niet te vertrouwen”. De burgemeester zocht geen rel en zei dat hij maar zou doen alsof hij het niet gehoord had. Ik zat vooraan achter de perstafel en nam kennis van de gedachten van dit raadslid. Vierhonderd jaar geleden had het hem de kop kunnen kosten.

Maar we zijn nu in een tijd beland waarin we overal hinder van ondervinden: wielrenners op de fietspaden, motorrijders op de weg, langzame autobestuurders in het verkeer, snelle autobestuurders in het verkeer, 1,5 meter afstand houden, mondkapjes dragen, vliegen in coronatijd, niezen naast je elleboog, de Arena niet bezorgd krijgen, uitstel van inwonersraadpleging in coronatijd, het weerbericht met waarschuwingen dat je in de zon kunt verbranden, moeilijk te bereiken dokters, omgewaaide boom op de weg, weer een ingezonden stuk van Louis Sparidans in de Arena, lekke band, Mark Rutte die lacht, amateurvirologen, ouders voor de klas, rotzooi in de berm, een tweet van Trump, ambulance op het AZC en je weet niet wat er aan de hand is, voetbal zonder publiek, kookwedstrijden op tv, mieren in de keuken.

Prettig weekend. Met weinig hinder.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Louis Sparidans

2020-07-03 11:56:02


Dank je Freddy, dat je onder meer de aandacht vestigt op mijn ingezonden stukjes in de Arena, ook al bestempel je ze als ‘hinder’.

Mijn bijdragen zijn inderdaad vaak kritisch van aard, helaas, maar het handelen van het gemeentebestuur vraagt er als het ware zélf om.

Uit de reacties die ik ontvang blijkt dat heel veel Graafse inwoners het helemaal met me eens zijn.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties