Grave

FOTOREPORTAGE: Graafse Pronkzittingen op hoog niveau

'Het zal je kind maar wezen'

Door Freddy Klooté

POTHUUSBURG - Onder leiding van de grappige duopresentatrices Jolanda Linders en Ank Bannink stroomde tijdens de 54ste Graafse Pronkzittingen weer een keur aan artiesten voorbij. Zang, dans, sketches en buuts zorgden voor bewondering en een gulle lach. Het vijf uur durende programma was in een zucht en een lach voorbij. De Commissie Pronkzitting, Linda van Hest, Frank van Geenen, Annebé Verstege, Marleen Peters, Roel Nijsten en Jolanda Janssen, mag zeer tevreden terugkijken. (foto's: Esmée ter Horst)

Prinses Titia II, aan wie deze Pronkzittingen werden opgedragen, werd verwelkomd door dansen van de Kienderkupkes, de Mertpumpkes, de Graevinnen en de Grote Dansgarde. De 66ste verjaardag van Pothuusburg en de 55ste geboortedag van het Jeugdcarnaval konden gevierd worden. Het Brabant Dance Centre opende met een prachtig uitgebalanceerde dans van choreograaf en leider Michiel Alsters. De Kroegtijgers deden hun naam eer aan. In een treffend decor rockten Astrid van Halen en Wendy Eggenhuizen de zaal plat. Debby Mol bleef niet achter. Daarna volgde één van de hoogtepunten van de avond. Een muzikale hulde, gezongen door Anja en Henk van Kuppeveld, de ouders van Prinses Titia II. “De glimlach van een kind” en “Het zal je kind maar wezen”, zorgden voor een mengeling van vreugde en emotie. Prachtig. Onvergetelijk.

Ook de Raad van Elf pakte flink uit. Als de Spice Girls veroverden ze met hun charmes en mooie benen de harten van de zaal. De begeleidende teksten van Frans van Geenen mochten er ook zijn. Ook als ABBA schitterden ze. Vooral het ringbaardje van zangeres Anni-Frid trok de aandacht. Frans vertolkte de gedachten van de zaal: “Dit lijkt Cochita van het Songfestival wel”.
Al bij de aankondiging kon het optreden van Kitty de Greeff al niet meer stuk. Na het daverend welkomstapplaus ging iedereen er eens lekker voor zitten. En terecht. Vanuit het prachtige decor, met een heuse ballonmand, strooide Kitty met prachtige woordvondsten over de ballonvaart: “Ik heb zo’n vijftien opvliegers per dag”. Ze kroop ook in de mand en tilde zo de amusementswaarde naar een nog hoger niveau. Met het hoofd in de wolken kwamen alle wijken van Grave aan de beurt. Inclusief menig Gravenaar. Haar demonstratie van een damesplas in een ballonmand, met behulp van een plasgootje, blijft voor altijd op het netvlies.

Na de vakkundige Gardedans was het tijd voor de Brutale Bruurkes. De schitterende voice-over van Gerard Peters leidde in en daarna was het tijd voor de paarden en de Bruurkes. In hun vertrouwde witte pakken kregen ze al bij de opkomst, als paard, de handen op elkaar. De stormschade, een schitterend vertelde bestelling van vuurwerk en Chinees eten, de Graafse politiek, het scheidingscafé, repaircafé, Alzheimercafé, Energiecafé, Mamacafé en Literaircafé passeerden de revue. Net als de slechtste slogans van André Leurs. Alles weer op ‘z’n Bruurkes. In schitterend samenspel. Toppers.

Na de pauze
De vaart van vóór de pauze werd gewoon doorgezet. De Mertbloazers zorgden voor slapstick-sketches in het Wilde Westen. Muzikale hoogtepunten, grappige scènes en verrassende wendingen maakten het tot een prachtig optreden. De vrouwen van de Raad van Elf, Cindy’s Girls, zorgden voor countrydans in geuren en kleuren. Arno Verhaaren ging in “Why?” helemaal los over het feit dat er weer een vrouw als heerser van Pothuusburg is gekozen: “Stopt dit nu nooit? Gaat Pothuusburg nu alle dames vragen die op 19 februari jarig zijn? Pfff. Cindy een vrouw? Ze was vrachtwagenchauffeur, voetbalde, rijdt paard en drinkt geen bier…. Maar zuipt het”. Toen Henrico Peters het podium betrad kregen we een bijna ouderwetse verbale vechtpartij tussen een Zwans en een Hent te zien. De overschakeling naar YMCA was ook een hoogtepunt van de avond.

De Battle of the dances was een prachtig ballet over twee vijandige dansstellen, die bijeengebracht worden door één prachtige danseres. De Graafse Vrouwen: Annebé Verstege, Pascalle Lubbers en Kanjersdochter Marleen Peters gingen aan de slag in chauffeurscafé De Elft. Grandioze Graafse typetjes werden neergezet. Van EHBO-Dinie, Anton de Wit tot de Prinses moesten het ontgelden. Prachtige scènes en natuurlijk ook een schitterend gezongen lied, begeleid door Albert van Woerden. Met “Twaalf ambachten, 13 ongelukken schudde Jos Keijzers een ongelooflijk aantal komische gebeurtenissen uit de mouw. De lachers kwamen zeer aan hun trekken.

Na het dankwoord van Prinses Titia II werd de traditionele finale, met alle deelnemers gebracht. “Hebbe jullie ’t noar oe zin gehad”, van Cees Menheere was daar natuurlijk bij. Pothuusburg weer op zijn best.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties