Grave

Mavo 4 Merletcollege virtueel in Van Abbemuseum

'Het was leerzaam en een aparte ervaring'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Woensdagmiddag 24 februari hadden de leerlingen Mavo 4 examenvak tekenen van het Merletcollege Grave een primeur. Lerares 'beeldend' Rita van Osch: “Ieder jaar gaan de Mavo 4-leerlingen als voorbereiding op het praktisch en schriftelijk tekenexamen naar een museum. Maar door Corona was dat dit jaar niet mogelijk. Daarom ben ik via internet op zoek gegaan naar een online-tour, maar kon niets geschikts vinden. Totdat Ik bij het Van Abbemuseum in Eindhoven terechtkwam. Via de mail heb ik contact opgenomen met het museum en gevraagd of zij online iets konden aanbieden met het examenthema TIJD. Het museum was enthousiast en ik ook en samen met Kleinkunstig (kunsteducatie) hebben we een online-tour met het examenthema TIJD ontwikkeld."

Woensdag 24 februari
Rita: “De leerlingen zaten in een groot lokaal, allemaal volgens de coronaregels, op anderhalve meter afstand. Via een groot scherm werd een vooraf opgenomen videoregistratie van het museum getoond. Deze is zo opgenomen alsof het lijkt dat je door het museum loopt. De video werd live getoond door een enthousiaste museumdocent. Op gerichte momenten zette zij de video even stil om tijdens de tour te vertellen over kunstwerken en vragen te stellen. Via een laptop had iedere leerling een liveverbinding met de museumdocent, via de chat konden ze haar vragen beantwoorden of vragen stellen. Er ontstond een leerzame, leuke interactie. De tour had een afwisselende opbouw. Naast de rondleiding, zijn de leerlingen ook zelfstandig met een opdrachtenblad aan de slag gegaan. De leerlingen konden tijdens deze tour dat wat ze in de lessen geleerd hebben, toepassen”.

"Door de live verbinding met de museumdocent en de online-tour was dit een zeer bijzondere manier om in deze Corona tijd het museum binnen de school te halen, zegt een nog steeds enthousiaste Rita van Osch. Ook bij de leerlingen sloeg dit enorm goed aan. Enkele reacties... Wesley: "Ik vond de online-tour leuk om te ervaren. Het is natuurlijk wel wat anders zo, maar toch kon je de belevenis van het museum ervaren. De opzet van de tour was goed. Er mochten van mij wel meer pauzes bij de kunstwerken om meer te kunnen analyseren. De juffrouw van het museum vertelde duidelijk en je kon het goed volgen. Ze behandelde de kunstwerken goed”.

De leerlingen hadden 5 vragen gekregen. Wesley: "Het was natuurlijk wel anders als dat je daar bent, maar je had wel het gevoel dat je er echt zelf liep. Ik vond het leerzaam en heb weer ideeën gekregen over kunst en nieuwe dingen geleerd. De vragen gingen voornamelijk over ons leerwerk en proefwerk. Het was leuk en leerzaam”. Ook bij Gwen viel de digitale tour in goede aarde: "Ik vond het erg leuk bedacht omdat je toch het idee kreeg dat je er zelf was. Een goede manier om de leerstof aan te bieden en toe te passen, want dit is een meer speelse manier van leren, wat ik zelf wel fijn vind. De museumdocent legde alles goed uit en sprak duidelijk. Daarnaast vond ik het ook fijn dat we tussendoor vragen mochten stellen, zodat we niet een uur lang concentratie moesten houden”. Voor Amber ging een nieuwe wereld open: "De online tour was voor mij leerzaam, want ik heb naar veel kunstwerken gekeken en naar de uitleg geluisterd, waarover ik weinig tot niks wist. Wat ik fijn vond is dat de opzet afwisselend was, want dan hoefde je niet de hele tijd stil te zijn en te zitten en kon je ook even rust nemen. Het was een zeer aparte ervaring”.

Rita van Osch is enthousiast: "De samenwerking met het museum was geweldig. De tour zelf was afwisselend, met een prima opbouw en fijne interactie tussen de leerlingen en museumdocent. Er werd goed ingespeeld op vragen en antwoorden van leerlingen. De docent was bovendien een enthousiaste verteller. We hebben op een leerzame en leuke wijze de leerlingen, in deze coronatijd, op een andere manier een passende beleving van het museum laten ervaren. Dit project is zo goed bevallen dat binnenkort ook aan de leerlingen van Havo 4 en 5 deze tour wordt aangeboden”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties