Grave

Op 14 augustus Indië-herdenking in Grave

'Het verhaal mag verteld worden'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Voor het eerst zal in Grave een Indië-herdenking worden gehouden. Er is daarvoor een platform opgericht dat intensief met de voorbereiding bezig is. Freddy Hulsman, in Grave misschien beter bekend als Fred Hulsman, is één van de coördinatoren: “Het idee ervoor is bij verschillende mensen tegelijk ontstaan. Mensen met een Indische/militaire achtergrond, waarvan er nog velen in Grave wonen. Voordat ik in details over de herdenking treed wil ik nadrukkelijk vertellen dat ik hoop dat niet alleen Gravenaars met een Indische achtergrond, maar alle Gravenaren mee zullen herdenken. Ik ben van de tweede generatie. De eerste uit ons gezin die in Nederland is geboren. De generatie die alle verhalen over het vertrek uit Indië heeft horen vertellen. Over de hartverscheurende situaties van vertrekkende en achterblijvende familieleden. Over afscheid die je mensen eigenlijk niet kunt aandoen, omdat het te erg is. Afscheid van ouders, grootouders en omgekeerd van kinderen en kleinkinderen. Voorgoed. Definitief. Gevolgd door de bange weg naar onzekerheid, een lange reis en de aankomst in een kil Nederland. Kil in velerlei betekenissen”.

Fred Hulsman.

Fred: “We weten allemaal dat op 5 mei Nederland definitief bevrijd is van de Nazi-terreur. In Nederlands-Indië gaat de onderdrukking door de Japanners nog volop door. Een zeer brute onderdrukking met vreselijke gevolgen voor de inheemse bevolking en de Nederlandse bewoners aldaar. Op 15 augustus maakten twee Amerikaanse bommen op Japan een einde aan de afschuwelijke bezetting en was het hele Nederlandse Koninkrijk bevrijd. Dat wordt nog elk jaar bij het Indisch Monument in Den Haag herdacht. Als gevolg van die oorlog en de gevolgen daarvan in Nederlands-Indië wonen er in Nederland inmiddels ruim 2 miljoen mensen met wortels in het voormalige Nederlands-Indië. Met allen hun eigen (oorlogs)verhaal. Ook in de gemeente Grave wonen relatief veel mensen met Indische roots. Bovendien wonen er in Nederland Nederlanders die zijn geboren in Nederlands-Indië omdat hun ouders (KNIL- of MLD)militairen, overheidsbestuurders of medewerkers waren. Mijn vader, afkomstig uit Kampen was werkzaam in Nederlands-Indië, huwde een Indische vrouw (onze moeder) en keerde terug naar Nederland”.

Het is een heel verhaal. Fred is een rasverteller. Rustig, relativerend, zonder wrok. Even tijd voor een wat vrolijker tintje: “Grappig is dat schoolkinderen in Nederland hele rijen Indische eilanden uit hun hoofd leerden en in Indië de kinderen zaten te zwoegen op de namen van de Waddeneilanden. De wat oudere meisjes leerden er stamppot maken”.

Programma 14 augustus
“We hebben heel bewust voor de herdenking op 14 augustus gekozen, omdat er veel mensen zijn die op de 15e naar Den Haag of naar de grote herdenking in Roermond willen. We houden de herdenking in Grave omdat de geschiedenis van de mensen met een Indische oorlogsachtergrond door de tijd zó anders is verlopen dat de activiteiten op 4 en 5 mei niet genoeg bij de behoeften van deze groep blijken aan te sluiten. Daarom is het goed en gewenst om voor bewoners van Grave en in het bijzonder met een Indische achtergrond een herdenking te houden. “Het Platform Indië-Herdenking in Grave” bestaat uit algemeen coördinator Willem van den Berg, ik ben plv. Algemeen Coördinator, en verder Louis LeFeu, Rob Reinewald en Charly Woesthoff. We willen de herdenking voor minimaal 3 en voor mogelijk 5 jaar continueren”, vertelt Fred.

De herdenking wordt gehouden op het Torenplein in Grave, met een Ceremonie, Herdenking, Defilé en een After Party in het Historisch Stadhuis. Fred Hulsman: “Daarbij zullen diverse instanties uitgenodigd worden. Na afloop is er gelegenheid tot napraten tijdens de After Party. Natuurlijk zijn er hapjes, dat hoort gewoon bij ons. Ook niet-alcoholische drankjes worden geschonken”. Fred laat me het werkplan voor de herdenking zien. Alles is met precisie uitgewerkt. Er is zorg aan besteed. Omdat het nog steeds leeft. Fred: “Natuurlijk gaan we op het Torenplein naar de plaquette. Daar staan ook drie Gravenaren op die in voormalig Nederlands-Indië gesneuveld zijn. We hopen dat er ook veel Gravenaren zonder Indische roots zullen komen. Want in Nederland zijn nog veel Indische invloeden te bespeuren, zoals er in het huidige Indonesië nog steeds veel Nederlandse invloeden zijn. We doen die herdenking nu, terwijl we er nog zijn. Om te laten horen hoe onze voorouders in het leven hebben gestaan en wat dat voor de volgende generaties heeft betekend. En eigenlijk nog betekent. En vooral omdat dit nooit meer mag gebeuren”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties