Grave

Wethouder Rick Joosten over de Wmo, mantelzorg en dementie

‘Het kan ons allemaal overkomen’

Door Freddy Klooté

Wethouder Rick Joosten is de junior binnen het Graafs college. Met toch al een fikse staat van dienst als lid en later fractievoorzitter van de LPG in de gemeenteraad. Op de vraag hoe het eerste half jaar als wethouder is verlopen is het antwoord overduidelijk: “Geweldig. Je komt overal. Je praat met zoveel mensen. Je hebt besprekingen in groter verband in heel Noord-Oost-Brabant. Het is geen 9-tot-5-baan en er moet hard gewerkt worden. Maar dat is geen probleem”.

Wethouder Rick Joosten.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Rick steekt meteen van wal: “De meeste mensen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Zichzelf kunnen redden in en om het huis. De deur uitgaan om dingen te ondernemen en andere mensen te ontmoeten. Soms is daar ondersteuning bij nodig. Bij ouderdom, een beperking, ziekte of een andere problematiek kan het problematisch worden. Gelukkig zijn er vaak familieleden, buren of vrienden die een handje willen helpen. In Grave zijn er ook veel initiatieven in de buurt om u te helpen, of activiteiten waar u aan deel kunt nemen. Als deze hulp niet voldoende is, dan kan de gemeente ondersteuning bieden. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wmo. Iedereen moet mee kunnen doen aan de samenleving op een manier die bij hem of haar past. De gemeente helpt inwoners die dit niet op eigen kracht kunnen. Heeft u ondersteuning nodig of vragen hierover? Dan kunt u contact opnemen met de Wmo-consulenten (wmo-consulenten@cgm.nl  of bellen naar 0485-396783). Daar helpt men u verder en gaat men met u op zoek naar de best passende oplossing. Hiervoor zijn er algemene voorzieningen waar iedereen terecht kan. En bieden we maatwerk als er geen andere oplossing is. Denk aan huishoudelijke hulp, individuele begeleiding, dagbesteding of kortdurend verblijf”.

Mantelzorg
“Wat de behoefte aan zorg betreft, het kan ons allemaal overkomen”, zegt de wethouder, die inmiddels al sterk in de materie is ingevoerd. “Wanneer je zorgt voor je partner, je ouders, broer of zus, een vriend of bekende, dan kun je gebruikmaken van het Centrum Mantelzorg Land van Cuijk. Zij kunnen tips geven, informatie over lotgenotencontact, over voorzieningen en regelingen en bieden advies en ondersteuning aan. Zij beschikken over veel kennis. Ook kunt u daar de mantelzorgwaardering aanvragen. Dat is een waardering en erkenning van de gemeente voor uw inzet voor de medemens”.

Dementievriendelijke gemeente
“Sinds dit jaar”, gaat Rick verder, “zijn we met een zeer enthousiaste werkgroep aan de gang om te werken aan een dementievriendelijke gemeente. Helaas komt dementie steeds vaker voor. Maar, hoe gaan we daar als maatschappij mee om? Met een werkgroep vanuit diverse geledingen in Grave gaan we komend jaar nog meer aan de slag om het taboe van dementie te doorbreken en het bewustzijn over dementie te vergroten. Door middel van het organiseren van bijeenkomsten, het voeren van gesprekken en diverse andere activiteiten. Dementie gaat ons allemaal aan en kan ons allemaal overkomen”.

De wethouder hecht er aan om als volgt te besluiten: “Net als vorig jaar dank aan de vele vrijwilligers die Grave kent voor alle leefbaarheids- en welzijnsinitiatieven”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties