Grave

Het Kabinet is weer terug - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

De bloedhete en amper leefbare zomer is vertrokken en daar zijn ze weer. De leden van het Kabinet. Uitgerust en vol nieuwe ideeën.

Boerin en Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Scholten, laat meteen van zich horen. We moeten in de nabije toekomst vrezen voor ons biefstukje, koteletje en een lekkere bal met veel jus. Volgens de minister stappen de boeren de komende jaren over op het kweken van insecten. Eén van de kranten die dit nieuws bracht plakte er een plaatje bij van een bak met wormen. Want ook die horen straks op de nieuwe menukaart. De koe heeft blijkbaar haar langste tijd gehad. Bedankt voor alle melk en houdoe. Je liet te veel scheten en dat is slecht voor het milieu. Je wordt vervangen door meelwormen, vliegen en krekels. Mevrouw Schouten is enthousiast. Laat ik zeggen dat ik erg aan het idee moet wennen. Heel erg.

“We staan aan de vooravond van een sterke groei van het gebruik van insecten als productiedier”, zo schrijft Carola Schouten aan de Tweede kamer. Zij vindt de insectenkweek milieuvriendelijker dan de traditionele veehouderij, omdat er minder water, voedsel en water nodig is. Ook is de uitstoot van broeikasgassen flink lager. Dat geloof ik meteen. Op het moment dat ik dit schrijf laten de militairen van vliegbasis Volkel horen dat ze paraat zijn. En, aan het geluid te horen, heel paraat. Natuurlijk moeten ze oefenen. En de hoeveelheid uitstoot van allerlei rotzooi is er voor onze veiligheid. Zelfs toen het snikheet was en de lucht sowieso al ernstig vervuild, waren ze vanuit Volkel nog steeds bezig met onze bescherming.

Maar even terug naar de meelwormen en krekels. Ze worden al verwerkt in vleesvervangers zoals insectenburgers. Wie daar een liefhebber van is wens ik van harte smakelijk eten. Geen probleem. Maar als ze straks de hele Nederlandse bevolking aan een door de overheid opgelegde maaltijd willen hebben, dan verhuis ik naar Noord-Korea. Daar is het erg, maar men zit er nog niet aan de meelwormkroket, de krekelfrikandel of de vliegensoep. De minister ziet wel veel voordelen. Ook Arnold van Huis: “Vooral in de vorm van veevoer is veel geld te verdienen met insecten. Als je één procent van het kippenvoer vervangt door insecten, heb je ongeveer 140.000 ton nodig. Dat geeft aan dat het potentieel enorm is”. Arnold is insectenprofessor van de Wageningse Universiteit. Insectenprofessor. Ligt het aan mij dat dit woord even blijft hangen? Dat ik moeite heb om dat door te slikken? Het is wellicht een voorproefje van het doorslikken van de eerste meelwormschnitzel.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties