Grave

Het Kabinet is weer terug (2) - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Ook staatssecretaris Paul Blokhuis is terug op de Haagse basis. Met een rugzak vol plannen. Plannen om Nederlanders gezonder te laten leven. Ach, denk je in eerste instantie, die man heeft hart voor ons. Als je echter naar zijn plannen kijkt, voel ik me als individu nogal betutteld. Weer gaat het over de invulling van een gedeelte van mijn leven: drinken, roken en eten. De plannen staan in de preventieakkoorden waar Blokhuis aan werkt en zijn inmiddels, zoals dat tegenwoordig normaal is, gelekt.

Vreemd genoeg staan alle preventiemaatregelen in het teken van financiën. Stunten met drankprijzen wordt verboden. Drank wordt duurder. Roken wordt natuurlijk ook weer duurder. In 2040 wil Blokhuis dat de jeugd, bij het zien van een oude man die een half sigaretje opsteekt, verbaasd zegt: “Wat doet die ouwe nou? Die staat in brand”. Ook moeten van alle Nederlanders die leiden aan overgewicht, 40% in 2040 weer een “normaal“ gewicht hebben. En, nu komt het, die geweldige bezorgdheid voor alle Nederlanders heeft een reden: “Zo kan de stijging van de zorgkosten worden ingedamd”. Komt de aap uit de mouw en die heet “zorgkosten”. Ik voel alle goede bedoelingen als zweetdruppels langs me wegglijden. Van roken kun je ziek worden. Van alcoholgebruik ook. Voor vet eten geldt hetzelfde. Maar ook van die rij auto’s die me dagelijks passeert op weg naar of van het werk. Ik zit vaak met het raam open en dan ruik je welke bolide nou weer voorbij scheurt. Of een gezellig groepje tractorrijders dat op zondagmiddag het gaspedaal indrukkend, een dagje uit viert. Of die solexrijders…. Of….. En zo kan ik nog wel even doorgaan. In ieder geval zijn roken en het gebruik van alcoholhoudende drankjes vanaf 2040 nog slechts voor de happy few bereikbaar. Of, zoals ze de tweedeling in Den Haag hardnekkig blijven noemen, de hoogopgeleiden. De laagopgeleiden doen in Haagse ogen alles verkeerd. Maar ja, vergeef het hun, want ze weten niet beter. Laat ze maar zweten voor hun pakje sigaretten van € 10,- en hun kratje bier van € 20,- Dat is wat ze denken in het Kabinet.

Ook een andere staatssecretaris deed wat aan zijn naamsbekendheid. De inmiddels meest bekende kinderen van Nederland, Lili en Howick, konden nog slechts alleen door staatssecretaris Harbers, gered worden. In Nederland mogen blijven. Hun land. Waar ze de taal van hebben leren spreken. Enfin, jullie kennen het verhaal. Ze moeten weg. Wat mij enorm stoort is dat zo’n proces tien jaar moet duren. Tien jaar. Ja, ik weet het, dat komt vooral door de mogelijkheden om steeds in beroep te gaan. Nou, als je ziet tot welke hartverscheurende taferelen dat leidt moet je iets doen aan die mogelijkheden. En snel ook. Kom op zeg. Nederland, waar twee kinderen van 12 en 13 ondergedoken zitten. Ik schaam me dood.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties