Grave

Spektakeldag op 7 april in Grave

‘Het is weer fantastisch’

Door Mirjam Schouten-Vanlaer

GRAVE - Bijna had hij de moed opgegeven. Maar nu krult de markante snor weer van voorpret. Leo Burgers, koning van het Cloveniersgilde, kreeg binnen twee weken alle vrijstellingen bij de gemeente Grave rond voor een op de valreep georganiseerde historische spektakeldag.

Twee keer eerder organiseerde het Cloveniersgilde een historisch spektakel. Bij de landelijke Vestingstedendagen vorig jaar speelden de 40 weerbare mannen en hun vrouwen een sleutelrol. Maar dit jaar was er geen budget. “Toen had ik al bedacht: we kappen ermee”, erkent de gildekoning. Maar alles kwam in een stroomversnelling toen op social media verbijsterde vragen kwamen over het naderend einde van het breed gedragen evenement. Het gilde was wel bezig met de organisatie van het jeugdkoningschieten op zondag 7 april, een traditie die het uit 1527 stammende gilde levensvatbaar moet houden. Een zevental jongens tussen de 8 en 12 jaar richt dan de computergestuurde, met een laser uitgeruste kruisboog op een houten vogel. De winnaar neemt de taak over van huidig jeugdkoning Jarno (11) en gaat de rest van het jaar mee met de volwassen Cloveniers. Burgers reageerde op de onvrede op social media met een oproep aan alle inwoners om het jeugdkoningschieten met een rondgang door de stad in historische kledij naar een hoger plan te tillen. Buro Veiligheid van de gemeente draaide overuren in het vergunningencircuit. Ondernemers door de hele stad bleken bereid 7 april met hun waren naar buiten te treden, de man met de roofvogels vat die dag graag post in de Hampoort, het naastgelegen museum ondersteunt het evenement met een expositie en juist verschenen boek over de vier gildes in de gemeente, de palingroker prikkelt de smaakpupillen, een plaatselijke cateraar serveert er een historische lunch, voor de jeugd staan er vanaf 11.30 uur spellen klaar en burgemeester Roolvink blijkt bereid die zondagmiddag de jeugdkoning officieel te installeren in het oude stadhuis (14.30 uur). “Het is toch fantastisch”, reageert Burgers. “Het budget is nog steeds nul, maar we hopen als we genoeg mede-organisatoren vinden het historisch spektakel volgend jaar weer groter op te pakken.”

Met de verkoop van het boek ‘Goed Geschoten’ (20 euro) wil het gilde een financiële basis leggen. De nieuwe jeugdkoning mag zondag om 15.30 uur de kanonnen aan de Maas afschieten. Wie hem in de optocht vanaf de Hampoort daar naar toe wil vergezellen kan vooraf historische kledij huren bij de Cloveniers.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties