Grave

William van den Berg, directeur Hartenaas, over school en corona

'Het is vandaag weer zover'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Toeval bestaat wel degelijk. Als ik William van den Berg, directeur van openbare basisschool Hartenaas, volgens afspraak bel voor een interview, vertelt de conciërge me dat hij plotseling voor de klas staat. Zieke leerkracht. William, later: “Een kuchje of hoestje is al voldoende om thuis te moeten blijven. Die drempel is wel ontzettend laag geworden. Dus dan treedt het protocol in werking. Ik bel, met kloppend hart, naar de vervangingspool. En ik greep mis. Niemand meer beschikbaar. Ik was de enige nog 'loslopende' docent en dus moest ik voor de klas. Uiteraard niet voor de reguliere lessen, die had ik immers niet voorbereid. Maar eigenlijk, om het maar plat te zeggen, om de kinderen nuttig bezig te houden. De ouders mochten kinderen ook thuishouden. Dat hebben drie ouders gedaan. De andere 15 kinderen zijn gewoon naar school gekomen. Je wilde toch een interview over school en corona? Wel, de inleiding heb je alvast”. William blijft er gelukkig optimistisch onder.

Op vrijdag 13 maart kondigde premier Rutte aan dat de scholen dicht gingen. William: "Dat betekende dat er op 16 maart geen kinderen op school zouden zijn. Dus even flink de koppen bij elkaar gestoken. Hoe lang zou het duren? De oplossing was onderwijs op afstand. Gelukkig was de infrastructuur al aanwezig: alle kinderen hebben een ipad. Na een week had iedereen toegang tot de schoolomgeving via Google classroom. Ouders en kinderen werd geleerd hoe je ermee om moest gaan. Opvallend was dat ik in het begin een klankbord voor de ouders ben geweest. Na twee weken kreeg ik geen vragen meer en waren de kinderen aan het werk. We hadden daarnaast nog een opdracht. Kinderen van ouders die in de vitale beroepen werken moesten we op school opvangen. Dat is bij ons op Hartenaas een grote groep. We hebben een paar grote gezinnen en nogal wat ouders die in de zorg of in het onderwijs werken. Dus hebben we een verdeling gemaakt welke leerkrachten op welke dagen op school moesten zijn. Hoe meer uren ze er werken, des te meer dagen op school. Het digitale lesprogramma was goed voor 2 tot 2.5 uur werken voor de kinderen. Opvallend: niemand van de kinderen of leerkrachten van Hartenaas, de Sprankel, waarmee we uiteraard de nodige afspraken hadden gemaakt, of Kinderopvang De eerste stap kreeg corona”.

Die eerste periode duurde tot 11 mei. William: "Deze periode was de moeilijkste. In verband met de anderhalve metermaatregel, mocht de ene helft van de kinderen naar school en moest de andere helft thuisblijven. Wij kozen voor de ene helft op maandag en donderdag en de andere helft op dinsdag en vrijdag. De woensdag was er voor voorbereiding en evaluatie. Maar in die periode kwamen ook de kinderen van de ouders met vitale beroepen naar school. En ook die kinderen moesten opgevangen worden. Dat was best moeilijk. En druk. Want, wie komt er op welke dag?”. Vanaf 8 juni mocht gelukkig iedereen weer samen naar school: "De anderhalve meter moest niet, want kinderen raken niet besmet. De onderlinge afstand tussen leerlingen en leerkrachten moest wel gegarandeerd blijven”, vertelt een rustige William. "Er waren wel wat afspraken nodig voor de ouders. Ook die hebben we samen met de Sprankel gemaakt. Vanaf 16 maart mochten de ouders niet meer in school. In verband met drukte bij het brengen en ophalen van de kinderen hebben we met de Sprankel ook verschillende begin- en eindtijden afgesproken. De hoeveelheid ouders achter het hek werd daardoor flink gereduceerd, zodat ook daar het risico op besmetting flink werd verminderd. Na de zomervakantie hadden we weer gelijke tijden. Angst dat kinderen elkaar zouden besmetten hadden we niet meer. Wel over de grote aantallen ouders die hun kinderen brachten en ophaalden. Daarom hebben we het schoolplein weer voor ouders opengesteld zodat achter het hek en op het plein voldoende ruimte was voor de anderhalve meterregel. Tot nu toe is er binnen KC de Graaff niet één kind besmet geraakt. Ons Jeelosysteem, met heel wat projecten binnen en buiten school, is qua afsluiting van de projecten flink afgezwakt. Alle activiteiten waarbij ouders helpen liggen plat. Activiteiten als het Slotfeest, de pannenkoekenochtend voor opa's en oma's werd afgelast, er waren geen schoolreisjes en de musical is zonder publiek opgevoerd, maar wel gefilmd. Van de leerkrachten moesten er totaal, sinds het begin, ongeveer tien thuis blijven door kuchjes en hoestjes. Ze zijn telkens getest en wachtten thuis op de uitslag. In bijna alle gevallen konden we een vervanger krijgen. Behalve vanochtend. De conclusie mag luiden dat we er langzamerhand aan gewend zijn geraakt. Ook de kinderen en ouders. Al hoopt iedereen natuurlijk dat we weer snel naar de normale situatie terug kunnen. Een voorbeeldje van een positieve verandering? Het digitale vergaderen duurt korter dan het normale vergaderen. Na afloop van de vergadering ben je thuis. Efficiënt omgaan met de tijd”.

Vanochtend had ik nog een kort vraagje. De school gebeld. Conciërge Henk: "William is naar huis. Met keelpijn en een hoestje. Hij moet getest worden”. Zó praat je over anderen, zó ben je zelf aan de beurt. Maar voorzichtig zijn ze gelukkig wel op KC de Graaff.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties