Grave

13e editie Catharinaronde van 27 tot 30 augustus

'Het is jammer dat het maar vier dagen zijn'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Ria van de Pas heeft de eerste keer ook al meegelopen: “Dat was nog vanuit het oude Maaszicht. Ik liep als begeleider mee met mijn schoonmoeder. Het was verzamelen in het restaurant. De hendige hendjes waren er toen ook al bij. Zij zorgden toen ook al voor alle technische zaken. Ze deden toen ook al hun naam alle eer aan met de rollatorcheck en de regeling van het verkeer”. Vrijwilligerscoördinator Mieke Naber knikt: “Er waren toen 43 deelnemers. Ik heb toen de hele route uitgestippeld. Het evenement sloeg aan en nu zitten we op 178 deelnemers die dinsdag 27 augustus van start gaan. Bewoners van Catharinahof en de Zorgresidentie in Velp, maar ook particulieren, die vier avonden gezellig met hun begeleider op stap gaan door verschillende mooie routes in en langs Grave”.

Mieke heeft van de vorige twaalf edities alles in een map staan: deelnemers, begeleiders, rustplaatsen en andere details. Zij kan de vier dames die al een verleden in dit evenement hebben, bij twijfel bijstaan. Hannie Welles is ook al een tijdje begeleider: “Een jaar of acht denk ik. Het heette toen nog de Avondvierdaagse. We hadden toen de rustplaatsen bij de jeu de boulesbaan, Sensis, Esterade en op de laatste dag gingen we naar de jachthaven. De jachthaven is er altijd bij gebleven”. De jachthaven is bij velen in de herinnering gebleven. Al was het alleen maar door de advocaat met slagroom die er na de koffie met lekkers werd geserveerd. Hannie: “Maar ook door die enorme regenbui die ons overviel en we in de loods van de jachthaven konden schuilen. We zaten hutje-mutje op elkaar. Warm maar gezellig met de liedjes van de Henten”.

Verhalen uit de geschiedenis
Graafse supervrijwilliger Margriet Siebers is net klaar met haar eerdere vrijwilligerswerk en komt erbij zitten: “Ik loop ook al sinds het begin mee. Wat me is bijgebleven is die avond dat het zo’n slecht weer was dat de tocht zou worden afgelast. De teleurstelling bij de deelnemers was zo groot dat we toen een tocht in de ondergrondse garage van Catharinahof hebben georganiseerd”. U leest het al. In de loop der jaren is Maaszicht ingeruild voor Catharinahof. Mieke: “Ook hebben we, soms noodgedwongen moeten wisselen van rustplaats. De jeu de boulesbaan werd de kantine van GVV’57 en Esterade werd vervangen door de brandweerkazerne. Wat nooit is weggegaan is de geweldige ontvangsten die we overal kregen. In elke rustplaats had men de nodige vrijwilligers ingeschakeld om de rolstoelers en vrijwilligers te verwennen”. Het liep echter niet altijd van een leien dakje. Ria: “We kwamen vaak langs de kermis en werden getrakteerd op een oliebol. Een stuk daarvan bleef in mijn luchtpijp zitten. Ik kreeg het benauwd en stikte. Gelukkig liep er iemand van de EHBO achter me, die me met een ferme tik op de rug van het stuk oliebol bevrijdde en daardoor mijn leven redde”.
Cis Moors, bewoner, herinnert zich een vrolijker moment: “Opeens begon het op een avond te regenen. We waren vlak bij de Graafse brug. Daar hebben we toen met z’n allen geschuild. Het was vreselijk weer, maar wat was het gezellig”.

Gezellig
Marietje van Zeeland: “Ja gezellig is het altijd. In de brandweerkazerne halen ze alle auto’s en andere spullen naar buiten en is er voor ons plaats. En er is daar altijd een heerlijke slagroomsoes van bakker Bongaards bij de koffie”. “Ja, we hebben gelukkig een aantal sponsoren waar we jaarlijks een beroep op kunnen doen”, zegt Mieke Naber. “Die zijn we natuurlijk enorm dankbaar. Net als alle vrijwilligers en de besturen en vrijwilligers van de rustplaatsen. In 2011 is Sensis overigens vervangen door de prachtige Hampoort van de Cloveniers. Die weten ook wat gastvrijheid is.
De Catharinaronde is bedoeld voor rolstoelers, rollatorlopers en hun begeleiders, om er vier gezellige avonden mee te beleven. Margriet, die onderweg altijd met zingen begint en het hele peloton daarbij meekrijgt: “Het gaat ook om het samen-zijn, het buiten zijn en door wijken en binnenstad weer dingen ontdekken die ze nog niet eerder hebben gezien”. Cis: “Het is ook leuk dat er kinderen langs de weg met snoep staan”. Marietje noemt de feestelijke vlaggen die in de straten hangen. Margriet: “Het is jammer dat het maar vier dagen zijn”.

Programma
27 augustus: De avond van GVV’57; 28 augustus: De tocht langs de Hampoort en het Museum; 29 augustus: Bezoek aan de brandweerkazerne; 30 augustus: Slotavond langs de jachthaven. Elke avond wordt er om 17.45 uur verzameld in het restaurant. Na de tocht is er nog een gezellig samenzijn. Nieuw dit jaar is de Roze Donderdag: een feestelijk tintje aan de tocht die in het teken staat van de tolerantie. Met veel roze kleding en accessoires. De hendige hendjes zorgen dat technisch weer alles in orde is. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mieke Naber of Wilma van Dinther (organisatiecomité).

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties