Grave

Pleegoudernetwerk voor regio Grave-Ravenstein-Landerd

'Het is fijn om ervaringen te delen met mensen in dezelfde situatie'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - Anne-Marie Hendriks-Pijnenburg uit Grave is al bijna tien jaar pleegouder. Ze weet uit ervaring hoe belangrijk het is om verhalen uit te wisselen, maar ook om tips en trucs te delen. Hoe fijn het is om terug te kunnen vallen op mensen die de situatie begrijpen. Daarom is ze gestart met het opzetten van een pleegoudernetwerk voor deze regio. Het biedt pleegouders de mogelijk om samen te komen. Luisteren, herkennen, lachen, steunen, helpen, kennis delen en informeren. De volgende bijeenkomst is maandagavond 2 september.

Anne-Marie en haar man zijn in 2009 gestart als pleegouders. “Op de lagere school was ik er eigenlijk al mee bezig”, blikt ze terug. “We hadden SOS Kinderdorpen als goed doel. Dat vond ik een mooie gedachte: dat je iemand een stabiele en liefdevolle thuissituatie kunt bieden. Als verpleegster op de kinderafdeling in het ziekenhuis werden kinderen ook wel eens opgehaald door de pleegzorg. Voor mij een reden om het aan te kaarten bij mijn man. Die stond er gelukkig voor open.”
Het echtpaar wordt de pleegouders van een tweejarig meisje. Dat is de start van het gezin. Later krijgen ze nog drie biologische zoons. “We hebben bewust voor deze volgorde gekozen”, legt Anne-Marie uit. “Onze pleegdochter hoort er echt bij.”

'Thuissituatie'
Lange tijd is Anne-Marie druk met het gezin. Op een gegeven moment wordt ze vrijwilliger bij de pleegouderraad. In die rol komt ze tot de ontdekking dat het heel fijn is om af en toe te sparren met mensen in dezelfde situatie. “Je kunt dan je verhaal kwijt zonder dat je elke keer alles hoeft uit te leggen”, verklaart ze. “Je zorgt in je eigen thuissituatie voor het kind van een ander. Iedereen daaromheen heeft een plekje in jouw leven: de biologische ouders, de pleegzorg, noem maar op. Het is geen negen-tot-vijfbaan.”
Een eerste oproep levert al vijf pleegouders op die zich bij het netwerk aansluiten. Het gebied spreidt zich uit van Grave naar Ravenstein en Langenboom, met daarin ook de gemeente Landerd. “Het is gezellig en leuk, maar ook een goede plek om eventuele problemen laagdrempelig te bespreken”, stelt Anne-Marie. “Pleegouders uit de regio zijn van harte welkom om zich bij ons aan te sluiten. Ook mensen die overwegen om pleegouder te worden, maar de stap naar een pleegzorginstantie nog een te grote stap vinden, kunnen bij het netwerk vrijblijvend terecht voor meer informatie.”
Behalve een prima plek voor het uitwisselen van ervaringen en als steunpunt voor startende pleegouders, heeft het netwerk nog een ander voordeel. “Door samen op te trekken, vormen we één aanspreekpunt voor gemeenten en jeugdhulporganisaties”, denkt Anne-Marie.

Bijeenkomsten
Tot nu toe zijn de bijeenkomsten zonder thema. “Het is vooral kennismaken en veel vertellen”, weet Anne-Marie. “Op termijn kan dat natuurlijk wel, maar dat ligt aan de behoefte van de groep. Samen kunnen we meer voor elkaar krijgen, bijvoorbeeld een keer een interessante spreker. Om de kosten te drukken spreken we nu ook bij iemand thuis af. Ook daar zit geen verplichting in, maar momenteel rouleren we met de bijeenkomsten tussen pleegouders die de groep graag ontvangen. Op termijn zou dat ook een keer ergens anders kunnen. We zijn samen de groep en bepalen samen wat er gebeurt. Daarbij hebben we steun aan elkaar. Het idee is om eens per maand samen te komen, maar dat is uiteraard vrijblijvend.”

Belangstelling?
Pleegouders uit de regio Grave-Ravenstein-Landerd die belangstelling hebben om zich aan te sluiten bij het pleegoudernetwerk zijn van harte welkom. Meer informatie over het netwerk is te vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen: www.denvp.nl. Om jezelf aan te melden kun je contact opnemen met Anne-Marie Hendriks-Pijnenburg via 06-18965580 en erin73@live.nl.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties