Grave

Met juweeltje uit 1473: brief van Karel de Stoute, hertog van Bourgondië

Het archief van de stad Grave nu online op BHIC

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - Soms afgebrokkeld, of zwartgeblakerd en af en toe nauwelijks leesbaar… Toch is het gelukt om bijna alle archiefstukken van het oude stadsbestuur van Grave (1290-1810) na een intensieve cosmetische ingreep te digitaliseren. Belangstellenden kunnen dit eeuwenoude archief nu - meer dan twee eeuwen later - online raadplegen. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft hiermee een omvangrijk project afgesloten.

Een print van het Staatsbeleg van Grave onder leiding van Prins Maurits in 1602. (Stadsbestuur Grave, 1290-1810, collectie BHIC)

Het stadsarchief van Grave kent een bewogen geschiedenis. Deze roerige tijden zie je terug in de archiefstukken. Een paar zijn zeer de moeite waard om eruit te lichten.

  • Neem het Reglement van de Raad van State voor het Graafse stadsbestuur, met daarin alle handelingen rond logies- en serviesgelden. Tot en met begin 19e eeuw gingen de Graafse burgers gebukt onder de last van de aanwezigheid van vele militairen. In dit document, origineel uit 1595, worden netjes alle vergoedingen opgesomd die voor officieren, ruiters en soldaten moesten worden betaald, maar ook alle faciliteiten die burgers moesten bieden.
  • Een ander voorbeeld is de serie stadsrekeningen die een schat aan informatie geven over alle functionarissen die in dienst waren van het stadsbestuur. Elke rekening bevat een onderdeel met uitbetaling van vergoedingen of lonen, waarbij ook de betrokken particulieren of functionarissen worden genoemd.
  • Ook interessant: een prent van het Staatsbeleg van Grave onder leiding van Prins Maurits in 1602.
  • Te midden van deze oude stukken kwam een écht Graafs juweeltje uit 1473 tevoorschijn: een brief, geschreven door Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, waarin hij zich voorstelt als de nieuwe heer van het vestingstadje.

Tumultueuze geschiedenis
Grave had een strategische ligging aan de Maas, waardoor het al vroeg een vestingstad werd. Het markeerde de noordgrens van het hertogdom Brabant en tijdens en na de Nederlandse Opstand de grenzen van de Spaanse Nederlanden. Door oorlog en belegeringen is de stad enkele keren zwaar getroffen. Hierdoor zijn gedeelten van het archief in de loop der eeuwen verloren gegaan.

Het ergst mogelijke gebeurde echter in vredestijd: In de nacht van 2 op 3 oktober 1902 is het archief voor een belangrijk gedeelte verbrand. De vrij felle brand als gevolg van een niet goed aangesloten kachelpijp kon alleen gedoofd worden door alles met water te drenken en op straat te smijten. Die brand is de oorzaak dat het archief meer dan een eeuw lang nauwelijks te raadplegen is geweest. Het had nogal wat waterschade en losse roetdeeltjes van de brand maakten het praktisch onmogelijk om het in te zien. Na tussentijdse bewerkingen en een intensieve restauratie is dat nu dus verleden tijd. Belangstellenden kunnen dit eeuwenoude archief nu online raadplegen op de website van het BHIC.

Te midden van honderden archiefstukken uit het oude stadsarchief Grave kwam dit juweeltje uit 1473 tevoorschijn: een brief, geschreven door Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, waarin hij zich voorstelt als de nieuwe heer van het vestingstadje. (Stadsbestuur Grave, 1290-1810, collectie BHIC).

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties