Grave

Herstel stuw Grave kost 20 miljoen euro (foto-update)

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Het herstel van de stuw in de Maas bij Grave die eind december werd geramd door een Duitse binnenvaarttanker, kost zeker 20 miljoen euro.

Dat heeft Rijkswaterstaat laten weten aan Omroep Gelderland. Als gevolg van de aanvaring in december raakten drie van de vijf jukken van de stuw beschadigd, waardoor het waterpeil op de Maas en het aangrenzende Maas-Waalkanaal in korte tijd zakte. Woonboten in het kanaal kwamen scheef te liggen en bewoners moesten hun woningen verlaten. Ook konden bedrijven langs de Waal niet worden bevoorraad en moest het scheepvaartverkeer omvaren via Antwerpen, omdat de waterweg te ondiep was voor binnenvaartschepen.

Rijkswaterstaat legde eind januari een tijdelijke dam aan in de Maas om het waterpeil weer te laten stijgen, waardoor het scheepvaartverkeer weer op gang kwam. De reparatie van de stuw duurt nog enkele maanden en is naar verwachting eind juli afgerond. Rijkswaterstaat begon in februari met de reparatie van een stuk oever dat werd weggeslagen nadat de nooddam was aangelegd. Op 1 oktober begint het nieuwe hoogwaterseizoen; dan moet de stuw weer optimaal functioneren, stelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Slowaakse schipper
Politieonderzoek wees uit dat de Slowaakse schipper ten tijde van de aanvaring niet had gedronken. De rederij is volgens de rechter slechts voor een klein deel aansprakelijk voor de schade. De Maritieme Kamer besloot in februari dat de rederij een bedrag van ruim 912.000 euro moest betalen voor het ongeval. Het maximale bedrag dat de rederij maximaal moet betalen, valt daarmee veel lager uit dan het totale bedrag dat schuldeisers op het bedrijf willen verhalen. (foto's: Vincent de Groot - www.videgro.net/)

(foto: Rijkswaterstaat)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties