Grave

Herhaling - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Meestal wacht ik met het schrijven van de column tot na de persco van onze kijkcijferkanonnen de MP en de minister. Een bijna maandelijkse herhaling van zetten.

Eerst komen er wat kleine dingetjes naar buiten. “Van onze Haagse bronnen”. Vervolgens, in de middag van de persco, komen de grote lekken naar buiten. Wie daar in Den Haag als een gek zit te lekken blijft voor ons, de kijkers, een raadsel. (Hahaha) Vlak vóór het begin van alweer een spannend moment, waarop ruim 7 miljoen nagelbijtende kijkers zitten te wachten, geven de verslaggevers ter plaatse ons nog even mee wat er gezegd gaat worden. Dan volgen de tegenvallende woorden. Bekende woorden. En zijn we teleurgesteld, alsof we het nieuws voor het eerst horen. Dan komen de vragen. Eerst de NOS, dan RTL en dan “de rest” van het spul. Vervolgens is er wel weer een praatprogramma of tien dat, gevuld met coronadeskundigen, de maatregelen gaat bespreken. De dag daarna wordt het in de Tweede Kamer nog eens dunnetjes overgedaan. En nu, in verkiezingstijd, is dat “dunnetjes” plots heel wat dikker geworden.

Over verkiezingen gesproken. Ik kan er nog steeds niet bij dat die doorgaan. In de krant zag ik een foto dat vier jongelui aan het voetballen waren. Hups, twee BOA’s erbij. Met bonnenboekje. Drie vriendinnen op een bankje. € 90,- p.p. Na 21.00 huisarrest. Winkels die niet essentieel zijn dicht. Cafés gesloten. Enz. ik ga niet in herhaling vallen. Maar als er zo nodig gestemd moet worden, sturen “ze” 13 miljoen kiesgerechtigden de straat op. Dan heb ik het even niet over verontwaardiging bij beelden van mensen die naar strand en bos gaan als het eindelijk weer lente wordt. Nee, we gaan stemmen. Met 13.000.000 mensen. Onderweg even met z’n tweeën een kopje koffie gaan drinken bij je dochter mag niet. Maar dertien miljoen mensen de straat opjagen is geen enkel probleem.
Tot nu toe heb ik alle maatregelen zonder sputteren aanvaard. Ernaar geleefd. Boodschappen zijn door onze dochter en/of kleindochters gedaan. Afleveren door één persoon graag. Als ik ze ga ophalen, maakt het niet uit hoeveel mensen daar zitten. Ik kan ze ook gewoon in de essentiële supermarkt gaan halen, waar de anderhalve meter alleen voor het Franse stokbrood geldt.

En dan komt er vanavond waarschijnlijk een versoepeling. Dat horen we pas vlak voor de persconferentie begint. “Ja, we versoepelen, want de rek is eruit”. De jeugd is aan het vereenzamen. Zelfs het mobieltje schijnt niet meer te voldoen. De kappers mogen waarschijnlijk weer wel open in verband met haaroverschot.

Het zal waarschijnlijk ook wel over de vaccinatierace gaan. Zitten we al in de kopgroep van Europa? Het begint ook steeds meer op de Eurojackpot te lijken. Wie is de gelukkige die aan de beurt is om met de hoofdprijs, een vette spuit, naar huis te gaan? Oudjes? Middelbaren? Tussen 61 en 64 jaar? Kan die trekking ook live uitgezonden worden?

Ik vrees dat het vanavond weer een herhaling van zetten wordt. Een soort zomeruitzending. Van een film die we al vijf keer gezien hebben.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties