Grave

Herdenken - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté


Het is september. De tijd van herdenken. Opnieuw denken dus. Soms aan een persoonlijk voorval, soms aan een wereldwijd gebeuren en vaak aan een oorlog. Voor mij zijn het persoonlijke dingen die het meest vooraan in mijn hart zitten. Het verlies van een dierbare bijvoorbeeld. Dan komt er een hele tijd niks en dan verschijnt pas een wereldgebeurtenis in beeld. Zoals de bankencrisis bijvoorbeeld.

Op 15 september was het precies tien jaar geleden dat met de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers de wereld van het geld in elkaar stortte. Ik kan niet zeggen dat het me destijds geweldig geraakt heeft. Ik had meer een gevoel van “eigen schuld, dikke bult”. Naast talrijke faillissementen van onschuldige ondernemers, raakten ook banken in de problemen. Ach, ik ga die geschiedenis niet herhalen. Iedereen van jullie heeft aan den lijve ondervonden dat elke prijsverhoging aan “de crisis” lag. En er waren wat prijsverhogingen. Nu blijkt dat één van die banken, die met onze belastingcenten overeind is gehouden, zich met witwaspraktijken en andere misdadige activiteiten heeft verrijkt. Een misdadige bank dus. Of is dit een pleonasme?

We zijn tien jaar verder en het gaat goed met Nederland. Ondanks het feit dat veel economen beweren dat de vraag niet is óf er een nieuwe crisis kan komen, maar wanneer en hoe. En ondertussen doet onze regering aan potverteren. Over het bedrag van twee miljard aan het niet meer inhouden van dividendbelasting ga ik het maar niet meer hebben. Daar is al genoeg over gelogen. Ik zag live het debat in de Tweede Kamer en kreeg plaatsvervangende schaamte bij het zien en horen van de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Daar stonden ze dan. Te hakkelen dat ze het ermee eens waren, terwijl alles aan hun houding erop wees dat ze logen als Pinokkio.

Dus maar even over het helpen van landen in moeilijkheden. Een nobel streven. Behalve als het om Syrische groeperingen gaat. Als je die 24 miljoen euro geeft om uniformen en wat trucks te kopen en het blijkt dat zeker één van die groepen een terroristische beweging is, mag je rustig spreken van een blunder. Het wordt dan helemaal kermis in de hel als één van de leden van diezelfde groepering hier in Nederland terecht moet staan. “Nederland is medeplichtig aan oorlogsmisdaden”, zegt Carla Ponti, voormalig topaanklager Joegoslavië-tribunaal en lid van de VN onderzoekscommissie. In Syrië.

Nu ik dit schrijf is het 17 september. Grave herdenkt weer de bevrijding en de slag bij de brug. Blijft mooi voor mensen die ervan houden. Die zich er al jaren voor inzetten. Dat begrijp ik. Maar voor mij hoeft het niet meer. Zolang er nog Nederlandse gevechtsvliegtuigen in oorlogsgebieden actief zijn, zolang er nog uitzendingen naar gevaarlijke landen plaatsvinden, en we nog steeds “in oorlog zijn”, valt er nog niets te herdenken. Pas als er overal vrede is, zal ik bij elke herdenking vooraan staan. Met pen en papier. Om het door te geven. Voor later. Om te herdenken.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties