Grave

Martien van Heck: een man met visie en daadkracht

'Helemaal zelf gedaan, met een beetje hulp van de gemeente'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Een buurvrouw maakte me er attent op: “Ergens in de Dr. Kanterslaan heeft men zelf een heel leuk pleintje gemaakt. De Dr. Kanterslaan is lang en er zijn vele pleintjes. Na wat gezoek kwam ik terecht bij Martien van Heck. Ja, en dan weet je dat er wel iets bijzonders is gebeurd. Dus op naar de Dr. Kanterslaan.

Martien van Heck is secretaris/penningmeester van de Stichting Lokale Bewoners Raad Grave (LBR): “We willen graag dat mensen in een straat of buurt elkaar beter leren kennen. Als er dan ooit eens iets aan de hand is, komt de hulp sneller op gang en is de bereidheid om elkaar te helpen groter. De LBR is voortgekomen uit het Besluit Beheer Sociale Huursector, waarin regels zijn opgenomen om huurders van wooncorporaties meer te betrekken bij het beleid en beheer van hun corporatie. In Grave is dat onder meer Wooncorporatie Mooiland, die in 140 gemeenten in Nederland woningen heeft.”
Naast Martien zijn Tiny Caris (voorzitter) en Tonia Brans lid van het Graafs bestuur. Martien en Tiny zitten ook samen in de Koepel, een bestuur van 12 regiobewonersraden. Ze hebben ook regelmatig contact met de Koepel in Amersfoort. Alles voor de verbetering van het sociale klimaat in de wijk of straat.

Dr. Kanterslaan 80 t/m 152
Huizen uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. Keurig gedrapeerd rondom een pleintje. ’s Avonds veelal bedekt met auto’s. In het midden op twee plaatsen plek voor wat bescheiden groen. “Dat kan anders”, dacht Martien van Heck. “We zoeken projecten in het kader van de participatie: het streven naar een leuke wijk waar de saamhorigheid hoog in het vaandel staat.” En zie, de overbuurman deed zijn eikenhouten vloer weg. Martien: “Hij vroeg me of ik met de auto dat hout naar de stort in Haps wilde brengen. Dat vond ik jammer van het hout. Ik ben de strekkende meters hout op gaan meten en ben gaan kijken wat ik er van maken kon. Toen kwam ik op het idee om er bankjes en bloembakken van te maken. Voor het pleintje. We waren al jaren bezig om bankjes te plaatsen bij de reeds aangelegde zandbak. Maar nu hadden we materiaal. En het enthousiasme van de bewoners van het pleintje. En van de gemeente Grave. Dus werd de zandbak verplaatst, en de inmiddels gemaakte bankjes er neer gezet. Met de bloembakken. Het was nog niet helemaal af, maar je kon er al zitten. Diezelfde avond ontstond er een spontaan buurtfeestje, waarbij zo’n 35 mensen het glas hieven. Het enthousiasme was groot en nieuwe ideeën borrelden op. Als we hier ’s middags zitten, zitten we in de felle zon. Een pergola zou een oplossing kunnen zijn. Dus eerst naar de wijkraad en daarna naar de gemeente gestapt.”
Martien weet overal de weg en dan ben je sneller thuis. “Verdere ideeën waren een vlaggenmast, een nieuwe grasmat en kerstverlichting. De gemeente Grave dacht en werkte met ons mee. Er kwamen nieuwe lantaarnpalen met stopcontacten. Verder werden ook de trottoirbanden netjes gelegd. Toch moesten we voor nog wat financiële middelen zorgen. Ik wist van het bestaan van het participatiefonds van Mooiland. Dat heb ik aangeschreven en een plan met begroting ingediend. Vanuit heel Nederland waren er 300 ideeën ingediend. En jawel, wij scoorden met ons plan. Verder deden we mee met NL Doet en de Burendag van het Oranje fonds. En de financiën waren rond.”

Samen verder
“Er kwamen steeds meer buurtbewoners helpen. Samen zochten we uit waar die pergola moest worden neergezet. De gemeente heeft de rest netjes opgeknapt en de bloembakken gevuld met vaste planten. Alle lof voor onze gemeente. Daarna heeft een hovenier de grasmat aangelegd. De buurt was blij. ’s Avonds, bij mooi weer wordt er gezellig gebuurt. Met een glaasje en/of een hapje. En vooral een praatje. Van de toestand in de wereld tot het welbevinden van de kinderen. En lekker zitten op een plaats die samen gecreëerd is.” Martien ziet dat ook passanten te voet of op de fiets even een stop maken op de bankjes. Ook bewoners van andere pleintjes hebben hem al benaderd over de gang van zaken: “Hoe doe je dat?”
Martien van Heck is een tevreden man: “Het doet me goed dat dit initiatief uitgedragen wordt. Bewoners gaan meer voor elkaar betekenen. Het sociale aspect is weer springlevend. Op 18 augustus hebben we het buurtfeest met barbecue. Georganiseerd door weer andere bewoners van het pleintje. Dan zal dit project ongetwijfeld aan de orde komen. Ondertussen heb ik de bewoners gevraagd om jaarlijks een bijdrage in de pot te doen voor het onderhoud. Het gras maaien en besproeien en de planten water geven doe ik elke avond zelf. Het moet er goed uit blijven zien, want ik zit er graag met mijn vrouw Mies. En natuurlijk met de pleingenoten.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties