Grave

NADER BEKEKEN

Heel wat te regelen voor bij elkaar

wonende ouders en kinderen

Door Leon Kersten

Een op de tien Nederlanders vindt dat kinderen hun ouders in huis zouden moeten nemen als zij niet meer zelfstandig zouden kunnen wonen. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Hoewel het kabinetsbeleid is dat ouderen langer thuis blijven wonen, is het nog niet zo eenvoudig om met je kinderen te gaan samenwonen. Het samenwonen van ouders en kinderen kan allerlei financiële gevolgen hebben. Daarom is het goed om advies bij Kersten en Wilhelm Notarissen in te winnen voordat ouders en kinderen bij elkaar gaan wonen.

Woonoplossing
Het begint allemaal met de beslissing over hoe en waar de ouders en de kinderen gaan wonen. Een huis, kan vaak eenvoudig in tweeën worden gedeeld, zodat er twee zelfstandige wooneenheden ontstaan. Financieel is het niet altijd zo eenvoudig. Als er bijvoorbeeld een hypotheek op het huis zit, dan kan het samenwonen ten koste gaan van een deel van de hypotheekrenteaftrek. Ook moet de bank soms toestemming geven.
Bij ouders en kinderen die gaan samenwonen is er veelal behoefte aan zelfstandigheid, blijkt in onze praktijk. Als ouders en kinderen bij de gemeente aankloppen voor twee aparte huisnummers, zodat zij bijvoorbeeld post apart van elkaar kunnen ontvangen, dan krijgen zij vaak geen thuis, blijkt uit een steekproef van Netwerk Notarissen onder 50 gemeenten. Bij 48% van de gemeenten is het niet mogelijk om een extra huisnummer te krijgen; bij 24% van de gemeenten kan dat alleen onder voorwaarden, bijvoorbeeld als er een splitsing van de woning bij de notaris heeft plaatsgehad.

Niet alleen financieel
Er zijn niet alleen puur financiële zaken waaraan je moet denken als ouders en kinderen bij elkaar gaan wonen. Als een van de kinderen bij de ouder(s) intrekt, wat gebeurt er dan als die ouder overlijdt? Gaat het om een huurhuis, vergeet dan niet om aan de verhuurder te vragen of het kind als medehuurder op het huurcontract kan worden bijgeschreven. Als het om een koophuis gaat, dan kan via een testament worden geregeld dat het inwonende kind in het huis mag blijven wonen. Anders is dat kind afhankelijk van afspraken die het met de andere erfgenamen kan maken.

Samenwooncontract
Voor bij elkaar wonende ouders en kinderen heeft Netwerk Notarissen een samenwooncontract ontwikkeld. In dit samenwooncontract worden duidelijke afspraken gemaakt over de kostenverdeling tussen de ouders en het kind. Verder wordt afgesproken hoe het samenwonen juridisch is geregeld. Dit is van belang als de ouders toch naar het verpleeghuis moeten vertrekken of overlijden. Op onze website onder "mantelzorg" staat een aantal aandachtspunten waaraan u moet denken als u samenwoonplannen heeft.

Vraag het de notaris
Indien u meer informatie wenst dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor voor het maken van een afspraak voor een bespreking, maar u kunt ook op een van onze gratis spreekuren langs komen. Op onze vestiging in Grave is er het gratis spreekuur op dinsdagen van 17 tot 18 uur en op ons kantoor in Mill is het gratis spreekuur op maandagen tussen 17 en 18 uur.

Mr. Leon Kersten, notaris in Grave

Kersten en Wilhelm Notarissen
Vestiging Grave (voorheen Notariskantoor Meurs)
Mark 10, Grave
0486-473941

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties