Grave

'Van een veilige cocon naar een nieuwe uitdaging'

Hanneke Bens nieuwe directeur basisschool Hartenaas

Door Freddy Klooté

GRAVE - Als Hanneke Bens (43) binnenkomt, is mijn werkkamer gevuld met enthousiasme. Met verhalen over onderwijs. Ideeën over het omgaan met kinderen. Over haar onuitwisbare tijd op ’t Startblok in Cuijk, een school van deze tijd. Inclusief, bruisend, creatief. Hanneke praat erover als over een goede vriend waarvan ze afscheid heeft genomen. Maar ook over haar nieuwe vriend, openbare basisschool Hartenaas in Grave, borrelt haar hoofd al over van de ideeën. Ze staat te popelen om daar te beginnen. Met haar aanstekelijke manier van praten weet ze ook mijn oude onderwijshart weer te raken en wordt het een middag die in niets op het afnemen van een interview lijkt, maar gevuld wordt met urenlang praten over kinderen, ouders en leerkrachten. De driehoek waarin het onderwijs zich afspeelt. Met structuur, een goede organisatie en liefde voor het kind. Geen wonder dat de directie van Invitare, de scholengroep waarbij ’t Startblok en Hartenaas horen, haar al een tijdje aan het scouten was toen de positie van directeur op Hartenaas, door het vertrek van William van den Berg, vrijkwam.

“Ik ben geboren in Langenboom en ging daar naar basisschool ’t Stekske. Wondermooie herinneringen heb ik aan de schitterende verhalen van meester Toon Ermers. Toen in de klas aan de meisjes gevraagd werd wat ze later wilden worden, antwoordden er veel 'Ik word moeder'. Ik was de enige die zei dat ze later 'juf' wilde worden. Na ’t Stekske ging ik naar het Kruisheren College in Uden, gevolgd door de Pabo Groenewoud in Nijmegen. De afstudeerstage deed ik in Wanroij. Na mijn slagen ging ik in deeltijd werken op de Hinkstap in Wanroij en viel ik regelmatig in op ’t Startblok. In 2002 werd ik gebeld door ’t Startblok, waar ik ook stage had gelopen, om daar te komen werken. Ondanks dat ik gekozen had voor het oudere kind, kwam ik in groep 1/2 terecht. Ik was wel benieuwd wat dat zou worden, maar het ging me goed af. Ik deed ook diverse cursussen en werd in 2008 bouwcoördinator en vanaf 2012 bouwleider van de onderbouw. In 2019-2020 was ik er leerkracht van groep 3. Vorig schooljaar had ik geen vaste groep meer, maar had ik wisselende dagen in groep 1/2 en 4. Bovendien was ik intern begeleider, bouwleider groep 1/2 en vervulde ik diverse directietaken”.

Verschrikt merk ik op dat dit wel heel uitgebreid is. “Ja”, lacht Hanneke, “best wel, maar ook zo gevarieerd dat je blijft leren. En dat was ook mijn bedoeling. Het legde wel een druk op mijn privéleven en mijn twee zonen mopperden wel eens dat ze me wel erg weinig zagen. Dus daar heb ik wel naar geluisterd”.
"In maart van dit schooljaar vertrok de directeur van Hartenaas en kreeg ik het gevoel dat ik best hiernaar kon solliciteren. Ik had al ervaring met sommige directietaken en leidde bouwvergaderingen. Ik was overigens nog wel bezig met de opleiding Basisbekwaam schoolleider. Toen ik ook vanuit de centrale directie van Invitare aanmoedigingen kreeg om te solliciteren, heb ik dat gedaan”.

Van 't Startblok naar Hartenaas
Hanneke: "'t Startblok is 20 jaar de centrale plaats in mijn leven geweest. Ik heb daar werkelijk alles geleerd. Niet alleen als leerkracht of interne begeleider, maar ook als collega van veel medewerkers. 't Startblok is een grote school, met veel kinderen uit alle delen van de wereld. De collega's zijn enorm gemotiveerd en gaan ervoor het onderwijs iedere dag een stukje beter te maken. Het is een creatieve school. Iets wat we in de coronatijd goed hebben kunnen gebruiken. Het online lesgeven miste de dimensie die zo belangrijk is: het elkaar live ontmoeten in de klas, in de gang, op het schoolplein. Maar, met behulp van geduldige en zeer meewerkende ouders hebben we er ons doorheen gewerkt. Nu, met een rugzak met 20 jaar 't Startblok, ga ik op weg naar mijn grote uitdaging: het directeurschap van Hartenaas. In die rugzak zitten ook diverse studies, waarin ik geleerd heb met een helikopterblik naar zaken te kijken. Om bepaalde dingen zakelijk te benaderen. Om kinderen te volgen en het onderwijs zo in te richten dat je het maximale uit elk kind haalt. Alles geleerd over visie, structuur en ontwikkeling van mensen. Die opleidingen hebben me zelfvertrouwen gegeven en voel ik als persoonlijke groei. Laat het nieuwe schooljaar maar snel beginnen”.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties