Grave

Groene Wandelroute Grave: Hoe je een stad vanuit groen anders kunt bekijken

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Een Sequoia, een enorme boom, oorspronkelijk uit California en sinds de 17de eeuw in Noordwest-Europa, staat zo maar tussen de vijver en een muurtje op het voormalige Visioterrein in Grave. Hier begint de allernieuwste ‘groene wandeling’ door Grave. Inge Bonninga (foto) en Jan van Dinter (IVN Grave) hebben, op verzoek van de Stichting Behoud en herstel historisch groen Grave, deze groene ‘bomen’ wandeling ontwikkeld en beschreven.

Inge Bonninga: "De bomenroute is drie kilometer lang en is voor iedereen, jong en oud, te wandelen. Ik wilde altijd al een wandeling maken. Ik dacht eigenlijk aan een route in het buitengebied, maar ben de uitdaging aangegaan om een stadswandeling te maken. De route gaat langs beeldbepalend groen maar ook langs groen dat je niet zomaar ziet; groen dat minder opvalt. Als je goed om je heen kijkt is in het versteende centrum een keur aan groen te vinden! Wij hebben ons gericht op bijzondere bomen of planten, waar je normaal aan voorbij loopt. Je loopt langs water, pleintjes en hofjes en aan het eind bewonder je de natuur van het Visioterrein. Ik ben enorm trots op het resultaat en op de samenwerking met de Stichting Behoud en herstel historisch groen. We hebben geleerd van deze samenwerking".

IVN-Grave is een nationale vereniging en wil het natuur- en milieubesef bij jong en oud bevorderen. De wandeling past helemaal binnen deze doelstelling. Bonninga: "Wat ik echt leuk vind dat we het in samenwerking met anderen hebben kunnen realiseren. Zo’n wandeling maken kost veel tijd. Ik heb zeker zes keer verschillende stukken van de wandeling gelopen, samen met Jan van Dinter of alleen. Het was voorjaar en we moesten soms wachten met foto’s maken omdat de bladeren niet aan de boom zaten. Zeker bij de platanen was dat een probleem, ze staan nu in volle bloei maar op de foto in het wandelboekje zien ze er nog kaal uit".

Uiteindelijk kon het project gerealiseerd worden door een bijdrage van de Postcodeloterij. Alexander Rodenburg uit Grave, student grafische vormgeving aan het ROC in Tilburg, heeft de vormgeving gedaan. Vanaf het open-monumentenweekend op 11 en 12 september, dat groen en duurzaamheid als thema meekreeg, is de Groene Wandelroute Grave voor het publiek beschikbaar.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties