Grave

Griep - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

De Tweede Wereldoorlog had nog zes maanden te gaan in dat deel van Nederland, waar ik werd geboren. Toen na één maand ons huis plat werd gebombardeerd, was het een geluk dat mijn ouders geloofden in de werking van luchtalarm. Een verblijf van een maand of vijf in een gat in een dijk was voor de jonge wereldburger die ik was, best een dingetje. Ik zat wel midden in de natuur. Grasland, landbouwgrond, sloten en plassen waren het decor waarin ik mijn eerste maanden op het ondermaanse sleet. Ik sliep op een bergje stro. Een grote Voorganger van mij deed hetzelfde. Ondanks kraamvisite van enkele vooraanstaande mensen uit oostelijke landen, die het jonge gezin verwenden met goud, wierook en mirre, liep het toch nog slecht met Hem af.

Ikzelf merkte pas jaren later dat kamperen in een gat in de dijk minder gezond was dan gedacht. Daarom had ik mijn eerste levensjaren een abonnement op de griep. Een fikse griep. De huisarts nam dat in die jaren serieus. Ik kreeg elke dag bezoek van hem. Toen het na een week wat beter ging mocht ik een kwartier uit bed. En zo mocht ik mondjesmaat weer in de maatschappij terugkeren. De griep, wie kent hem niet?
Groot was mijn verbazing toen ik in maart van dit jaar las dat er afgelopen winter geen enkel geval van griep bij de diverse instanties die hele dagen zieken en hun ziektes zitten turven, bekend was. Geen enkel geval. Vond ik zeer merkwaardig. Maar ja, het was coronatijd en de hele wereld zag er bijzonder uit.

Een paar minuten geleden zat ik ontspannen naar het nieuws te kijken. Toen de nieuwslezer na het gebruikelijke kabinetsongemak overging op een item over griep, schoot ik overeind. Toch weer een geval ontdekt? Ergens op een markt in China? Gelukkig viel het mee, maar was het toch wat vreemd. Zwangere vrouwen mogen om een griepspuit gaan, want dat is toch goed voor het aanstaande wereldgenootje. Mijn plotseling in beweging komen richtte zich overigens niet op de aanstaande moeder en kind, maar op het woord “griepspuit”. Er was vorige winter nul griep geweest. En nu zouden er signalen zijn dat het wel eens een fikse griepwinter kan worden. Ja, zelfs een najaarstsunami.

Ik ben geen wappie, wel een braaf burger die alle richtlijnen die door de regering worden voorgeschreven opvolgt. Voor mezelf, maar ook voor de ander. De medemens waarmee ik een stukje van deze aarde deel. Af en toe zie ik ook wel maatregelen waarbij ik mijn vraagtekens zet. Maar dan gaat het niet om medische kennis, die ik niet bezit, maar om logisch denken, dat ik volgens een inmiddels weliswaar verjaarde toets, in zekere mate bezit.
Ik ben dan ook heel benieuwd naar komende winter. Komt er een griepgolf? Wordt het weer een nul-griepwinter? Bestaat er een verband tussen griep en corona? Gaan die twee fuseren?

Of komt de weerman ons binnenkort vertellen dat er dit jaar geen winter komt?

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties