Grave

Grenzen - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Weer een zeer gevarieerde week achter de rug. WK voetbal begonnen. In Rusland. Daar door fraude van/binnen de FIFA terechtgekomen. De nieuwe voorzitter heeft de trekjes van zijn levenslang geschorste voorganger Blatter al overgenomen. Hij geniet van alle Koninklijke belangstelling en weet die handig zijn richting op te manoeuvreren. Letterlijk en figuurlijk de koning te rijk. Ik heb me voorgenomen het in dit verband niet over Duitsland te hebben. Al helemaal niet over hun doelpunt in de laatste seconde. Daar heb ik de buik van vol.

Ook de grenzen tussen de werelddelen wankelen. Europa vergadert over opvang van migranten in hun eigen regio. Met natuurlijk vanuit werkelijk alle hoeken het nodige commentaar hierop. Ik hoop niet dat de speciale bijeenkomsten met de leiders van diverse Europese landen uitmondt in een wirwar van compromissen. Waaruit blijkt dat niets is wat het lijkt en niets lijkt wat het is. We zien in Nederland tot op den dag van vandaag wat er van het asielbeleid is gekomen. Niks dus. Helemaal niks. Niemand is er ook maar iets mee opgeschoten. Door de steeds groter wordende invloed van elkaar tegensprekende actiegroepen weet Den Haag, volgens mij, ook niet meer wat het moet doen. Niemand weet meer wie waar wel of niet is. Een zootje, kortom. En dan heb ik het nog niet eens over inburgering en de taal, dat lijkt overgelaten aan goedbedoelende vrijwilligers.

En dan was er ook nog het sociale drama op het Maastrichtse VMBO. 345 leerlingen die hun eindexamen al hadden gevierd, plannen over werken en vakantie al vast hadden gemaakt, bleken betere planners dan de leiding en leraren van die school. De grenzen van goed onderwijs richting examen en al de stapjes die daarvoor moeten worden gezet, waren ver overschreden. Al enkele jaren. Een leerling die al driekwart jaar had gespijbeld had gewoon een cijfer gekregen. Een ander vertelde dat hij een acht had ontvangen voor een vak dat hij niet had gedaan. Er klopte niets van de organisatie van lessen, cijfers en de gevolgen daarvan. De leerlingen zitten klem, als vluchtelingen op een wankel bootje. Betrokkenen wijzen naar elkaar. De minister is ingeschakeld, met de wet in de hand. Waar de wet inzake bijvoorbeeld bij het migratieprobleem nog wel eens over het hart strijkt, schijnt dat in dit geval niet mogelijk te zijn. Benieuwd hoe dat afloopt. Als het net zo lang duurt als bij sommige rechtszaken, zijn die leerlingen al zelf ouders, met hun kinderen zeer waarschijnlijk op een andere school.

Nog even alles overlezen. Kijken of ik zelf geen grenzen heb overschreden op het gebied van fatsoen, regeltjes, privacy of woordgebruik. Ook die grenzen blijken steeds enger te worden.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties