Grave

Grensgeval - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Het lijkt er op dat vrouwlief Ria en ik steeds de grenzen van ons bestaan opzoeken. Zonder daar overigens veel moeite voor te moeten doen. Het heeft ook niks te maken met onze rebelse natuur, die onze generatie vaak wordt toegedicht en waarvoor men zelfs aparte evenementen heeft georganiseerd. Nee hoor, we zijn toevallig dicht bij de grens met België geboren en later dicht bij de grens met Gelderland gaan wonen.

In het eerste geval kregen we te maken met grote verschillen in leefstijl, die in mijn geval makkelijk te overbruggen waren. Immers, mijn moeder kwam van een kilometer of acht verderop. In België. Dat wel. Ik groeide dus in gemengde sferen op. Later, toen ik met muziek te maken kreeg was het Vlaanderenland mijn thuisbasis.

Waarom ik over grenzen begin? Ik moest er aan denken toen ik drie voorname burgemeesters van belangrijke Brabantse steden tijdens een persconferentie over het coronavirus aan het werk zag. Die van Eindhoven mocht het resultaat van lange gesprekken naar buiten brengen. Nou ja, naar buiten, het ging meer over naar binnen. Geen voetbal meer in Brabant. Bij verkoudheids- of, nog erger, griepverschijnselen, thuisblijven. Inmiddels, zo riep Ria juist van beneden, zijn er ook geen hockeywedstrijden meer en gaat Indoor Brabant wel door, maar zonder publiek. Dat daar paarden met hun eigenaren, verzorgers en trainers komen uit heel de wereld, maakt blijkbaar niets uit. Maar in Brabant werd een duidelijke grens getrokken.

Een paar honderd meter, vlak over de brug die ik vanuit mijn kamer visueel kan aanraken, ligt Gelderland. Daar stoppen de maatregelen. Daar lijkt het virus óf geen belangstelling voor te hebben, óf heeft het onder de brug even een rustpauze genomen, om daarna op volle kracht naar het noorden door te stomen. Een beetje “op z’n bevrijdingstroepen” maar dan andersom. Ieder weldenkend mens weet nu al dat zo’n virus geen rekening houdt met een grens.
Deze column heb ik op woensdag geschreven en die komt zaterdag in de krant. De berichten over het virus lopen soms zo snel dat ik het risico loop, door het virus achterhaald te zijn. Misschien mag de krant niet eens bezorgd worden, omdat de bezorger met een hoestje thuis zit. Of gewoon gebruik maakt van “sociale onthouding”. Een prachtige uitdrukking die volledig past bij de Brabantse religieuze geschiedenis. Snoep, seks en schuimend bier. Eén van die persburgemeesters refereerde er nog aan. Waarschijnlijk nog van zijn grootvader gehoord.

Maar toch, we zitten er maar mee. Het virus dat het speciaal op Noord-Italië en Noord-Brabant heeft gemunt. Het wachten is dus op Noord-Holland en Noord-Beveland.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties