Grave

Gravenaren pikken 8 maart stuk land terug

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Op zondag 8 maart tussen 12 en 14 uur treffen de veldheren generaal Noël Bouton markies de Chamilly en luitenant-generaal Von Rabenhaupt elkaar aan de overzijde van de maas bij het Kroonwerk Coehoorn. (foto: Pieter Smits)

Een stukje geschiedenis over dit verdedigingswerk: In 1586 legde de Spanjaarden tegenover de vesting Grave een klein verdedigingswerk aan om de stad beter te kunnen verdedigen vanaf de rivierzijde. Na de verovering in 1603 door de Staatsen Prins Maurits werd het vervangen door een Kroonwerk, een vestingwal en twee half bastions.

Aan het begin van de Frans-Hollandse oorlog in 1672 konden de Franse troepen gemakkelijk de stad Grave innemen. Nadat de Hollanders twee jaar later de stad heroverden, besloot prins Willem III de vesting Grave te versterken. Hij gaf aan de inspecteur –generaal der fortificatiën, Menno van Coehoorn, de opdracht het bestaande verdedigingswerk Verloren Cost aan de Nederasseltse kant te vervangen door een zogenoemd kroonwerk. Dit kroonwerk kreeg de naam van de bouwer: kroonwerk Coehoorn.

De Ambtsman was toendertijd de vertegenwoordiger van de hoogste macht. Aanstaande zondag zal de Graafse burgemeester Lex Roolvink in de huid kruipen van de Ambtsman, vanuit de stad Grave de Maas oversteken en aan Geldersezijde de onderhandelingen leiden tussen de twee veldheren over de belegering en bevrijding van Grave. Tevens zal symbolisch het Kroonwerk ingepikt worden en daardoor weer in Graafse handen komen.

In 2016 en 2018 organiseerde het Cloveniersgilde al de eerste twee edities van het Historisch Spektakel Grave. Het gilde speelt ook in de komende uitvoering een prominente rol. De organisatie van het derde Historisch Spektakel is in handen van Gravenaar Peter Linders en zijn stichting 0486 producties, bekend van 0486TV.

De hele actie start met de overtocht op zondag 8 maart rond 12 uur en duurt tot 14 uur.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties