Grave

'Ik wil gewoon schaken. Achter het bord zitten.'

Gravenaar Kaz Haans schaakkampioen bij SV Het Kasteel

Door Freddy Klooté

GRAVE - Nooit eerder iemand zo enthousiast over zijn sport zien en horen vertellen als Kaz Haans. De in Nijmegen geboren en in Grave getogen 25-jarige laborant is helemaal weg van schaken. En niet alleen omdat hij het goed kan, en niet omdat hij per se altijd moet winnen: “Ik wil gewoon schaken. Achter het bord zitten. Ik heb zoveel plezier in het spel. Ik rijd altijd met enorm veel plezier naar SV Het Kasteel in Wijchen. Samen met een andere Graafse schaker, Albert Verhaaren. Ik ben hartstikke enthousiast. Alle partijen die de wereldtop speelt volg ik. Het meest fascinerende vind ik dat elke partij weer anders is. Volkomen nieuw”.

"Ik was ongeveer acht toen ik van mijn moeder een boek over schaken kreeg. Zij dacht dat ik dat wel leuk vond. En ze kreeg gelijk. Met behulp van dat boek heb ik mezelf de regels van het schaken geleerd. Op mijn tiende ben ik lid geworden van S.V. Het Kasteel. In Wijchen, want in Grave hadden ze jammer genoeg geen jeugdafdeling. Tot mijn veertiende heb ik bij de jeugd gespeeld. Daarna ging ik naar de senioren. Zonder jeugdkampioen te zijn geworden. En dat vind ik toch wel jammer. Ik liet gewoon teveel punten liggen. Was wat nonchalant”. Opmerkelijk hoe Kaz zijn eigen schaakleven analyseert, als ware het een wedstrijd. "Bij de senioren werd het plotseling veel serieuzer. Een hele ervaring. Ik bleef overigens in teamverband nog een tijd bij de jeugd spelen. We haalden zelfs het hoogst mogelijke niveau: de A-Meesterklasse. Best leuk was dat, want je speelt dan tegen de Nederlandse top van jouw leeftijdgenoten”.

"Bij Het Kasteel hebben we een interne en een externe competitie”, vertelt Kaz geestdriftig verder. "Intern zegt wel genoeg, extern is het spelen in teamverband tegen andere verenigingen. In de Oostelijke Schaakbond, de OSBO. Ik maakte het kampioenschap in de vierde klasse en in de derde klasse mee. 2013 was een bijzonder jaar. We wonnen om het kampioenschap met zeven keer 4-2. Ook won ik van diverse spelers van boven mijn rating. Daardoor steeg mijn rating van 1500 naar 1700. Jaar na jaar schoof ik bij Het Kasteel een plaatsje op”.
"Ik kwam bij Kasteel I en speelde in de promotieklasse van de OSBO. En we werden zelfs kampioen. Plotseling eigenlijk. Ik verloor mijn partij wel, maar de anderen speelden goed. Daardoor promoveerden we naar de derde klassen van de landelijke KNSB. In 2019 werd ik topscoorder van ons team en dat leverde mij een beker op. Een jaar later werd ik bekerkampioen van Het Kasteel en ook dat leverde me een beker op”. Kaz blijft er bescheiden onder, als ik zeg dat hij nu de beste is van zijn club: "We zijn allemaal een beetje gelijk, maar nu ben ik even de beste”.

Kaz: "Met schaken moet je ook wat geluk hebben. We noemen dat stellingsgeluk. Een bepaalde positie is een stelling. Kijk, wit begint en bepaalt wat voor spel er wordt gespeeld. Zwart moet daar op reageren. Soms kun je afdwingen dat je tegenstander een fout maakt en een verkeerde zet doet. Bij de bekerfinale speelde ik met zwart, maar won toch”. Als ik over bepaalde eigenschappen die je moet hebben om te schaken, heeft Kaz zijn antwoord snel klaar: "Je moet mentaal goed zijn. Je moet veel nadenken en vooral vooruit denken. Denken wat een tegenstander gaat doen als ik een bepaalde zet doe. En dat wordt nog moeilijker als je een combinatie doet. Die bestaat uit meerdere zetten, soms met meerdere stukken en meerdere ideeën. Ja, en de koning is de belangrijkste figuur. Het aanvalsdoel. Het doel van het schaken is de vijandige koning mat zetten”.

Tijdens de externe competities kom je heel wat schaakbekenden tegen. Kaz, met een schittering in zijn ogen: "We speelden een competitiewedstrijd in Wageningen. Jan Timman speelde daar in het eerste team. Na afloop gaf hij een wedstrijdanalyse. En daar was ik bij. Dat was zó interessant. Iets geweldigs. Een grootheid van het Nederlandse schaken. Een grootmeester. Overigens worden wel vaker grootmeesters ingehuurd om ergens in het eerste team te schaken. Of ik het doel heb om grootmeester te worden? Nee, dat kan ik nooit halen. Die hebben een rating van boven de 2500. En ik sta nu op 1950 en wil dolgraag naar de 2100. De wereldtoppers, een Carlsen bijvoorbeeld, staat op 2800”.

Kaz gaat er vandoor: "Morgen om 6 uur weer beginnen. Bij Oté Pharma in Uden. Een wereldspeler op het gebied van lenzenvloeistof. Thuiswerken kan niet. Haha, ik kan moeilijk het hele laboratorium mee naar huis nemen”. Leuke gast, die Kaz.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties