Grave

Grave valt dit keer niet in de prijzen

Door Annelies Graafsma

GRAVE - De strijd om de ANWB-verkiezing van 'de Allermooiste vestingstad van Nederland' is beslecht: Gorinchem mag zich de mooiste vestingstad van ons land noemen. Nederland heeft meer dan 160 vestingsteden. Op de longlist stond Grave samen met vijf andere Noord-Brabantse stadjes: Heusden, Megen, Ravenstein, Willemstad, Woudrichem, Klundert. De mooiste 50, waaronder Grave, staan in het nieuwe boek van de ANWB: 'De allermooiste vestingsteden van Nederland' (vanaf 19 augustus te bestellen of te koop, red.)

De stemmers konden kiezen uit de longlist óf zelf een stadje aandragen dat niet op de lijst voorkwam. Bijna 70.000 mensen gaven aan die oproep gehoor.

De authenticiteit, de ruimtelijke samenhang, de levendigheid en het recreatief karakter van een stadje waren van belang voor de jury. De jury bestond uit historicus Maarten van Rossem, architectuurhistoricus Jaap-Evert Abrahamse en ANWB route-expert Marieke Haafkens.

De jury koos het Zuid-Hollandse Gorinchem uit een Top-5 waarin ook Dokkum (FR), Bourtange (GR), Hulst (ZL) en Sittard (LB) stonden. "Gorinchem is beeldschoon gelegen op de plek waar de Linge uitmondt in de Merwede. Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Die combinatie van zicht op de rivier, ring van groen en levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon”, aldus de jury.

Op donderdag 19 augustus zette ANWB-directeur Marga de Jager Gorinchem in het zonnetje. (foto's: Grave_Brabant)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties