Grave

Grave stapt uit afvalinzameling Land van Cuijk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Tijdens de raadsvergadering van 17 december stemde een kleine meerderheid van de Graafse gemeenteraad (8 tegen 7) in met het voorstel om uit te treden uit de afvalinzameling Land van Cuijk (BCA) en te kiezen voor een eigen koers. Hoe die koers gaat lopen wist wethouder Theo Lemmen nog niet, “maar aansluiten bij de DAR in Nijmegen of de afvalinzameling Oss zijn opties”.

Afgelopen maandag waren de deelnemers van de BCA bijeen voor een overleg over de toekomst van de gemeenschappelijke regeling. Een recentelijk onderzoek, uitgevoerd door de deelnemers van BCA (Cuijk, Mill & Sint Hubert, Boxmeer, Sint Anthonis, Boekel en Grave), toonde aan dat er in de toekomst gekeken kan worden naar mogelijkheden om bij een private partij, zoals de DAR, aan te sluiten. Een wens die al langer leeft bij wethouder Lemmen. Volgens de Graafse wethouder was de voornaamste conclusie om eerst te wachten tot de fusie met het Land van Cuijk is afgerond. Maar op dat laatste wil het college van Grave niet wachten. “De gemeenschappelijke regeling gaat nu een contract aan met een publieke partij voor 8 jaar. Als gemeente willen we zelf kunnen bepalen wat we doen. Daarom hebben we besloten om het voorstel aan de raad te doen om vanaf 1 januari 2022 uit te treden. Dit moeten we voor 1 januari 2021 aan hebben gegeven”.

Tijdens de raadsvergadering stonden de oppositie- en coalitiepartijen opnieuw lijnrecht tegenover elkaar. Raadslid Hennie Bongers (LLvC Grave) gaf aan het jammer te vinden dat de gemeente Grave zich niet kan verenigen met het besluit van de gemeenschappelijke regeling. “Dit voorstel brengt meer risico’s met zich mee dan ons nu worden gepresenteerd. Zo mogen we strak niet meer naar Haps om daar ons afval weg te brengen. Dan moeten we naar Oss of Nijmegen. Daarnaast komen we op deze manier nog verder van het Land van Cuijk af te staan”.

Marion Hulsebosch (Verenigd Progressief Grave) verbaast het dat de raad pas zo laat hierover geïnformeerd wordt. “Het college had eerder moeten komen met een voorstel waarin meer onderzoek was gedaan naar de voor- en nadelen en de kosten en baten van uittreden. Nu is hierover niets bekend”.
CDA-raadslid Jochem Jacobs sloot zich daarbij aan en gaf aan het niet te kunnen begrijpen waarom er zonder gedegen onderzoek en onderbouwing gekozen wordt om nu 500.000 euro aan uittredingskosten te besteden. “Uit het uitgevoerde onderzoek blijkt dat er op termijn al aangesloten wordt bij een private partij zoals de DAR. Dan hoeven er geen uittredingskosten te worden betaald, is er stabiliteit en continuïteit en de kwaliteit wordt gegarandeerd. Nu wordt er overhaast een voorstel gedaan en bekruipt het gevoel dat we op een landmijn gaan staan en hopen dat die niet afgaat. Zo maak je geen keuzes”.
Het bedrag van 500.000 euro is volgens de wethouder overigens discutabel. “De daadwerkelijke kosten voor uittreding liggen eerder rond de 386.000 euro. Het college streeft ernaar om dit bedrag verder naar beneden te krijgen”.

Arno Heemskerk (LPG) erkent dat het jammer is dat de wethouder de andere partijen niet heeft kunnen overtuigen van het op korte termijn aansluiten bij een private partij. “De inhoudelijke argumenten zijn duidelijk, dus dan liever ervoor kiezen om zelfstandig verder te gaan dan als regio te blijven doorploeteren. Daarnaast verdient de BCA niet de financiële schoonheidsprijs en vertrouwen we op de keuze van de wethouder”. Ben Litjes (Keerpunt 2010) was kort in zijn bewoordingen en stemde volmondig voor het voorstel.

Door het instemmen met het voorstel zal de gemeente Grave vanaf 2022 geen deel meer uitmaken van de afvalinzameling Land van Cuijk. Wat de kosten voor de gemeente Grave gaan worden in de (nabije) toekomst en wat het doet met de dienstverlening naar de burgers toe is nog onzeker. Wethouder Lemmen verwacht in elk geval dat de burgers er weinig van gaan merken.

|Doorsturen

Johanna

2020-12-18 12:08:07

Het enthousiasme spat er vanaf bij de LPG. Vooral die ene dikke onderuitgezakte daar. Die heeft er echt zin in.

george van der ende

2020-12-18 16:15:17

Het is niet verwonderlijk dat er wordt gekozen voor een andere afvalinzameling. Als oud directeur van DAR afvalinzameling zou ik ook in eerste instantie denken aan mijn oude werkgever. 

Dan laat ik wel de eventuele gevolgen voor de inwoners van de gemeente Grave buiten beschouwing. Dat is ook na maart 2021 ook niet meer van belang.

J.J.

2020-12-18 17:20:36

Hoe toevallig kan het zijn?

Litjens knap zijn bedrijfsterrein op om afval te gaan sorteren en netjes op te ruimen, en Grave stapt uit de RMB.

Daarbij vervalt straks de mini milieustraat op bedrijventerrein De Bons,.

Inwoners van Grave kunnen daar niet meer terecht, net zomin als in Haps.

Een van de weinige opties is dan om tegen betaling bij Litjens het afval te storten.

Maar is dan het groenafval ook gratis in te leveren?

Kunnen de inwoners van Grave dan ook nog GRATIS compost ophalen?

Natuurlijk wel want de coalitie is er immers voor het belang van de inwoners.

Extra kosten voor de overstap en verder consequenties nemen we mar voor lief, misschien nog een procentje meer bij OZB en we zijn er.

Louis Sparidans

2020-12-18 17:35:37


@ george van der ende

Je lijkt me iets te optimistisch George. Op 17 maart a.s. kunnen we wél te kennen geven dat we Grave als zelfstandige gemeente willen opdoeken, maar dat kan dan pas op z’n vroegst in 2026 gebeuren. Tenzij het parlement alsnog eerder ingrijpt.

We zullen er dus nog een tijdje mee moeten ‘doen’. Helaas, al die tijd zullen we dus de hoogste gemeentelijke belastingen in het Land van Cuijk moeten blijven betalen, voordat we kunnen gaan fuseren.

En nóg erger: hondenliefhebbers zullen nog tot 2024 gewoon hondenbelasting moeten blijven betalen, is nu al vastgelegd. Als enige gemeente in het Land van Cuijk!

Ook al vinden onze burgemeester en wethouders laatstgenoemde belasting eigenlijk naar een ‘onzinbelasting’, zo werd een paar maanden geleden nog door wethouder Lemmen beaamd.

Het blijft dus nog een tijdje ‘slikken’ voor de inwoners van Grave.

HS

2020-12-18 23:19:07

Lemmen is een avonturier met dadendrang. Dat is een gevaarlijke combinatie. Enkele jaren geleden vertrok hij bij de DAR. Hij had toen geen baan meer maar hij kondigde aan directeur te willen worden van een groot bedrijf. Dat is hij niet geworden. Nu invalwethouder in Grave. Hij gaat nu zijn dadendrang met het arme Grave botvieren. Het is onverantwoord om nu voor de raad totaal onverwacht de samenwerking met Land van Cuijk op te zeggen. Hij weet niet hoe het financieel uitpakt en wat de gevolgen voor de burgers zijn. Dat ziet hij later wel weer. Precies om die reden heeft de provincie de begroting afgekeurd. 

Louis Sparidans

2020-12-19 14:57:31


Waarschijnlijk vindt de heer Lemmen zichzelf héél voortvarend, met een ondoordacht raadsbesluit op zak. Iedereen zal moeten afwachten wat en hoeveel de consequenties zullen zijn. Ook alle inwoners van Grave.

Ach, dat maakt voor Grave niet meer zoveel uit, dat kan er nog wel bij, zal hij denken. En ook de coalitie vindt het prima zo.

Hij houdt wel van een botte bijl. Ik noem nóg een voorbeeld. Zijn houding met betrekking tot ‘Kunst in het Kerkje’. Ik neem aan dat dit genoegzaam bekend is.

Hij bruuskeert daarmee niet alleen het bestuur, maar ook de bijna 1300 mensen die de petitie tot behoud van de functie van het kerkje gedurende meer dan 40 jaar hebben ondersteund.

Het gezag van een wethouder komt niet vanzelf, maar moet je verdienen!

De Bourbon

2020-12-20 00:20:28

Met stijgende verbazing neem ik toch iedere week weer kennis van de enorme hoeveelheid opzienbarende taferelen binnen het college én de raad. De splitsing tussen tussen die twee is overigens allang niet meer relevant. Stemmingen eindigen steevast op 8-7. De Graafsche patriotten van LPG, met in diens kielzoch de slapste VVD-fractie sinds het bestaan van de VVD, kapen het complete bestuur van de gemeente. Zo'n beetje alles riekt naar eigenbelang. De oud-directeur van de Dar wil overstappen naar de Dar en diverse partijklerkjes zijn onlosmakelijk verbonden met het miljoenenplan dat EGS heet. Ondertussen wordt de kiezer openlijk genegeerd, zonodig met een wel erg opzienbarende lezing van een raadgevende stem. Indien een wethouder of raadslid ergens op wordt aangesproken, is deze doorgaans op de teentjes getrapt. Een ingehuurde wethouder vindt het vreemd dat de provincie alle open eindjes in de begroting niet door de vingers ziet. Ik vind het vreemd dat deze wethouder naast een hoop commerciële praat op zijn website, veinst dat er een plein naar hem is genoemd. Als een ander je ego niet streelt, dan doe je het zelf maar.

J.J.

2020-12-20 15:05:23

Oud spreekwoord zegt:    Gooi geen oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt.     Maar ja, als je de arrogantie hebt om naast je schoenen te lopen hoef je ze ook niet te vervangen.        Nu maar hopen dat de eventuele nieuwe afvalverwerker niet om een betalingsgarantie gaat vragen!!      Wat gaan we doen met de blauwe zak?    Of komen er grijze containers voor terug?    Altijd handig in de binnen stad.    Ik hoop het niet, maar gun het de voorstanders van deze actie wel dat het NIET lukt om een andere partij te vinden.    En dat ze met rode wangetjes eind 2012 terug moeten naar BCA Land van Cuijk.     P.S. Heer Sparidans, wat dacht je van de kwestie varkensschuur in de Lage hei, en hoe tactvol werd gecommuniceerd over de bomen rooi kwestie binnenstad Grave?

De Bourbon

2020-12-20 21:05:06

En het volgende schandaal dient zich alweder aan. Ondanks de zalvende woorden van Anja, Ike en Theo en de toezeggingen van de LPG en VVD op diverse media, de immer gezellige familie Bannink voorop, zou de Cuijk onder aanvoering van stammenkoning Willegers wederom de boel hebben afgeschoten. Nu heeft Cuijk het dikwijls niet helemaal bij het juiste eind, maar lijkt het gelijk nu toch aan haar zijde.

Conclusie: Deze Ike gaat Grave meer pijn doen dan een andere Ike ooit Tina pijn deed.

Ondertussen blijft de LPG vast en zeker melden dat alles prima verloopt

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties