Grave

Grave positief: social nudging

Door Ben Martini van Lokale Partij Grave

GRAVE - Over onze mooie Gemeente Grave is er veel goed nieuws te melden. Graag willen wij de positieve nieuwsberichten, optimistische verhalen of inspirerende foto's uit Escharen, Gassel, Grave en Velp met u delen.

Het begrip 'social nudging' kwamen we al een keer eerder tegen toen het over hondenpoep op de stoep ging. Als je deze mogelijke oplossing voor dit alledaags probleem googelt kom je erachter dat dit over positieve gedragsbeïnvloeding gaat. Mensen een klein duwtje in de goede richting geven door het gewenste gedrag aantrekkelijk te maken zonder allerlei (wettelijke) regeltjes op te leggen.

Ook in de gemeente Grave doen we aan social nudging. Een mooi voorbeeld is de gezonde sportkantine van voetbalvereniging Gassel waar gezonde voedingsmiddelen worden gestimuleerd zonder de sporters te verplichten of aan te spreken. En het werkt! Dik verdiend werd de voetbalclub op vrijdag 12 april met een zilveren certificaat hiervoor beloond.

De overlast van verkeerd gestalde fietsen op het busstation is al jaren een sociaal probleem. Van alles is geprobeerd maar de macht der gewoonte is voor veel fietseigenaren sterker dan de vraag om de fietsen in de daarvoor bedoelde stalling te zetten waardoor onhandige en soms gevaarlijke situaties ontstaan. Onlangs is gestart met een social-nudgingproject waarbij de bedenker probeert de fietsenstallers een spiegel voor te houden en ze zelf aan het denken te zetten. Wat een positieve manier om met elkaar een probleem aan te pakken!

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties