Grave

Grave pakt uit tijdens Open Monumentenweekend

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Zaterdag en zondag 11 en 12 september is het landelijke Open-monumentenweekend. Veel monumenten in de gemeente Grave zijn open zoals de Elisabethkerk en de Protestantse kerk. Maar er is veel meer: historische wandelingen, informatiestands op de Markt en in het historisch stadhuis, lezingen in de Bonskazerne en bijvoorbeeld de pontjes van de familie van Steen die vanaf de Loswal en vanuit Gassel naar het Kroonwerk Coehoorn en De Veldschuur aan de overkant van de Maas varen. Het pand van Gustav Interiors aan de Rogstraat is te bezoeken en voor de kinderen is er een speurtocht.

Het landelijke thema van dit jaar is 'jouw monument is mijn monument', met duurzaamheid en groen als ondertitel. Een thema dat actueler is dan ooit.

Uitdaging
Peer van de Weem en Toine Diks hebben dit jaar, samen met Bernard Hubers, Willem Dijkman en Jeroen van der Eerden, de schouders gezet onder de organisatie. Het was een uitdaging voor het comité om al het werk dat Jenneke van Dongen de afgelopen jaren als voorzitter van het monumentenweekend verzette, niet verloren te laten gaan. Ze zijn ervan overtuigd dat ze een interessant en actueel programma hebben samengesteld, dat uitgebreider is dan waar dan ook in de omgeving. Van de Weem: “We hebben dit jaar de samenwerking gezocht met verschillende duurzaamheidorganisaties zoals IVN-Grave, Stichting Duurzaam Grave en de Stichting Behoud en herstel historisch groen Grave. Historisch groen heeft samen met het Stadsmuseum Grave een ‘groene’ fototentoonstelling gerealiseerd in het museum. Aan de overkant is de tuin van Nidum te bezoeken, dit Arsenaal kent zo zijn eigen geschiedenis die teruggaat tot de dertiende eeuw.

Kinderen
Kinderen kunnen, als vanouds, een knapzak halen in het Stadsmuseum Grave of in de Protestantse kerk aan de Bagijnenstraat. Daar vinden ze ook de speurtocht die met “groene onderwerpen” anders is dan voorheen. “De jeneverbes zoeken” is één van de opdrachten, goed aangegeven maar toch geen makkelijke opdracht! De Cloveniers trekken in het stadje rond, op zaterdag vanaf 15.00 uur en op zondagmiddag met het college van B&W. Wie wil kan de carillontoren op het Torenplein beklimmen en heeft dan boven een prachtig uitzicht over de stad Grave en de omgeving.

Monumentenwacht Brabant
Informatievoorziening over de waarde van groen in de stad en over duurzaamheid en verduurzaming is te verkrijgen in stands in en voor het historisch stadhuis. De Monumentenwacht Brabant is op zaterdag aanwezig en Dr. L. van Lieshout geeft op zaterdag historisch advies. Er staan stands met bijvoorbeeld informatie over het belang van insecten en wilde bijen. De vrijwilligers van Behoud en herstel historisch groen Grave vertellen over de monumentale boomgaarden op het Visioterrein en Bekaf.

Buiten het centrum
Buiten het centrum is in het Vincentiuskerkje een expositie van Velps Heem over het kerkje. Ook het kapucijnenklooster met zijn monumentale tuin is beide dagen geopend voor publiek. In de Bonskazerne zijn er lezingen over de ontwikkelingen daar. Vanuit Grave rijdt, vanaf Het Kasteeltje, een oud militair legervoertuig naar de kazematten bij de Thompsonbrug. Het gehele programma is te krijgen bij het Toeristisch Informatiepunt op de Markt en in het Stadsmuseum. Zie ook www.openmonumentendag.nl/waar-wil-je-naartoe

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties