Grave

Cor van Oosterhoud van Atelier Pierre Juste vestigt zich in Grave

'Grave mag trots zijn op de gevelstenen'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Een bevlogen kunstenaar. Met passie die uit elke zin weer tevoorschijn komt. Met een leven dat zich afspeelt op het ritme van kunst. Van gevelstenen, beelden, kleimodellen. Met een ziel die hij volledig legt in restauratie van vervallen of beschadigde kunstwerken. In beelden, grafmonumenten. Cor van Oosterhoud woont sinds begin dit jaar in Grave. Hij geniet van de pracht van het stadje. Woont in een inspiratievolle buurt. Heeft zijn atelier in Uden. Reist door heel Nederland om opdrachten uit te voeren. Kortom, een mooi mens om wat beter te leren kennen.

“Ik ben geboren en getogen in Den Haag. Deed na het voortgezet onderwijs het HBO. Al op jonge leeftijd was ik driftig aan het tekenen. Eerst natekenen, later eigen ideeën. Ik trok ook wat klei uit een sloot om vormend bezig te zijn. Dat had ik van mijn moeder. Die was ook artistiek aangelegd. Haar vader was een echte ambachtsman, die met leer werkte. De genen hebben hun best gedaan”. Na het HBO ging Cor in Haarlem op kamers wonen: “Ik volgde ’s avonds diverse cursussen. Boetseren, etsen. Ik meldde me aan op de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Leerde er tekenen en schilderen naar model. Het was fantastisch. Maar het ging de kant op van tekenleraar worden, en dat zag ik niet zo zitten. Op mijn 30ste, ik had inmiddels wel al een baan, ging ik naar de Rietveld Academie in Amsterdam. Dit was de grote mogelijkheid om al mijn talenten, mijn grote passies, mijn drang naar kunst bot te vieren. Ik haalde allerlei certificaten. Grafische techniek en steendruk. Etsen en boetseren. Het ruimtelijk aspect sprak me aan en dat was een voorbode om daar mee verder te gaan. Ik was 34 toen ik de Rietveld Academie verliet”.

Werken met natuursteen
“Een beeld zit reeds verborgen in de steen, de rest is slechts een kwestie van het weghouwen van het overtollige materiaal”. Voor Cor van Oosterhoud is dit een soort mantra waarop zijn werk is gebaseerd. “In Utrecht heb ik een dagopleiding “werken met natuursteen” afgerond. Inmiddels woonde ik in Heusden. Elke dag reisde ik naar Utrecht. Natuursteen was het ultieme materiaal. Waar Rietveld me meer het creatieve bood, leerde ik in Utrecht de technieken. Met hamer en beitel. Ik volgde er extra cursussen “restauratie” en daar heb ik nu veel mee te maken. Nadat een goede vriendin was overleden heb ik voor haar een grafsteen gemaakt. Met een klimoptak met blaadjes, die ze in het echt in de tuin had staan, in de granieten steen gekapt. Haar handgeschreven naam in de steen gemaakt. En zo rolde ik van het één in het ander. Het werd druk en ik zegde mijn baan op. Inmiddels 25 jaar geleden begon ik voor mezelf. En dat doe ik nog steeds. Met passie en enorme zin. Van Heusden verhuisde ik naar Sint-Michielsgestel, vervolgens naar Den Dungen, naar Lith en in januari van dit jaar naar Grave. In de vorige woonplaatsen had ik mijn atelier aan huis, in Grave heb ik dat niet en kan zo voldoende afstand nemen”.

Werk in heel Nederland
“Door mond-tot-mond-reclame heb ik inmiddels van noord naar zuid en van oost naar west in Nederland werk staan of liggen. Waar ik gewoond heb, laat ik iets achter. In Den Dungen is dat bijvoorbeeld een beeld “voor het ongeboren kind”. Een werk met een emotioneel verhaal erachter. In Berlicum heb ik een beer gemaakt voor de gemeente. En Lent een beeld van de aartsengel Gabriël. In Grave zie ik veel gevelstenen. Prachtig. Daar mag Grave heel trots op zijn. Ik maak gevelstenen door heel Nederland. Dat varieert van een afbeelding van zwaluwen, of voor een familie de Zwaan natuurlijk een zwaan. Ze weten me gelukkig te vinden. Makers van gevelstenen zijn dun gezaaid. Ook familiewapens heb ik gemaakt. In Monnikendam bijvoorbeeld. Daar zit een heel verhaal achter. Schitterende verhalen hoor je bij die stenen. In zo’n steen leg ik mijn hele ziel en zaligheid. Maar ook in restauraties. Ik heb het grafmonument van de vader van Vincent van Gogh gerestaureerd. Ook dat van de oom van Vincent in Helvoirt. Veel heiligenbeelden gerestaureerd. Grafmonumenten van bisschoppen bijgewerkt. Heel speciaal die restauraties. Je bent bezig aan een kunstwerk van een ander”.

De verhalen van Cor van Oosterhoud gaan door geschiedenis en merg en been. Er lijkt geen eind aan te komen. Wie meer wil weten over gevelstenen of restauraties kan bellen met Cor: 06-48084301.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties