Grave

Een plekje waar je iemand kunt herdenken

Grave krijgt herinneringsmonument: 'Even stilstaan… en weer verder gaan'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Op het moment dat corona een tweede poging doet om ons leven en werk aan te vallen, is bij Gravenaar Jeroen Mol het idee ontstaan om voor alle Graafse slachtoffers en hun nabestaanden een blijvend monument op te richten.

Jeroen: “Ik ontmoette in Uden zorgmedewerker Ferry Melis. We raakten in gesprek over corona. Over het diepe verdriet die het virus in vele gezinnen heeft aangebracht. Mensen die zomaar, ineens, met dit vreselijke virus te maken kregen. Velen overleefden de aanval, sommigen hielden er een langdurige revalidatie aan over en in vele families sloeg het verwoestend toe, met overlijdens tot gevolg. Het verdriet was groot. Het afscheid vaak onmogelijk, crematie of begrafenis met een klein gezelschap. En dan blijft alleen nog de treurnis en de herinnering. In Uden had men voor een blijvende herinneringsplaats gezorgd”.

Jeroen Mol, zelf eigenaar van een uitvaartonderneming, weet wat verdriet is. Hoe dierbaar een blijvende herinnering kan zijn: “Zo kwam ik op het idee om ook in de gemeente Grave een plek te creëren waar iemand in alle rust een geliefde kan herdenken. Even stilstaan bij het vreselijke gebeuren. Een plaats waar je je even terug kan trekken om te bezinnen, te herinneren en te gedenken. Een plek waar je je geborgen voelt, maar ook een hart onder de riem ervaart en de inspiratie vindt om weer verder te gaan", gaat Jeroen verder. "Vandaar ook de leuze die bij die plaats hoort. “Even stilstaan…. en weer verder gaan”. Jeroen zocht mensen die bereid waren om samen de kar te trekken die zou leiden tot een plaats en de inrichting van een herinneringsmonument: “Jos Somers van Catharinahof, de instelling die ook getroffen werd door het coronavirus, was direct bereid om mee te doen. Ook Rita Vruggink, ritueelbegeleider, is een ervaringsdeskundige en zegde ook meteen toe. Net als Roland Eijbersen, de voorzitter van Welzijn Ouderen Grave, en burgemeester Lex Roolvink van de gemeente Grave”.

Jeroen aarzelt even of en wat hij al mag prijsgeven over datum, plaats en programma van de onthulling: “Dat heeft natuurlijk alles met de nog steeds aanwakkerende coronapandemie te maken. We willen natuurlijk niet dat er teveel mensen tijdens de onthulling naar de herdenkingsplaats komen. Maar toch wil ik wel iets kwijt. Het monument komt op Bekaf te staan. Het is gemaakt door de inmiddels in Grave wonende kunstenaar Cor van Oosterhoud. Rond midden oktober zal het monument door burgemeester Roolvink onthuld worden, in aanwezigheid van een klein groepje personen. Vanaf dat moment is iedereen van harte welkom om met zijn of haar gedachten bij deze herinneringsplaats gedachten de vrije loop te laten. Een bankje naast het monument zal het herinneren wat veraangenamen. Ook het uitzicht kan aanleiding geven om nare ervaringen even weg te laten varen”.

Rondom het monument wordt aan de inwoners van de gemeente Grave de gelegenheid geboden om iets persoonlijks achter te laten. Jeroen Mol: “Ik denk aan persoonlijke boodschappen, gevoelens en gedachten rondom de coronacrisis, achter te laten op deze speciale plek. We nodigen dan ook iedereen uit om een gedachte, met watervaste stift, op een reep stof te schrijven en die aan het speciaal daarvoor bestemd hekwerk vast te maken”. We zijn inmiddels al aan dit fenomeen gewend: “Wegens corona zal het herinneringsmonument niet op grootschalige wijze worden onthuld. Daarom zal, met dank aan 0486tv, een aantal reportages gemaakt worden over de impact die corona heeft op ons dagelijks leven. Op zondag 11 oktober zal tijdens de live-uitzending van “Linders & Linders”, het maandelijks televisieprogrammaprogramma, aandacht worden besteed aan het herinneringsmonument. Tijdens die uitzending vanuit Catharinahof zal de herinneringsplek bekend worden gemaakt”, vertelt Jeroen Mol.
“Vergeet vooral niet te vermelden dat we veel ondersteuning, in diverse vorm, hebben mogen ontvangen. Van beeldhouwerij Atelier Pierre Juste van Cor van Oosterhoud, van Carrousel Groen uit Schaijk, waar mensen met een beperking een fraai bankje hebben gemaakt. Verder Regiobank Grave/Vandemoss Assurantiën BV, de gemeente, Welzijn Ouderen Grave, RabobankLand van Cuijk Maasduinen en het voor Graafse activiteiten onmisbare 0486tv”.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties