Grave

Grave krijgt extra geld voor aanpak overlastgevende asielzoekers

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Grave is een van de tien gemeenten die de komende maanden extra aan de slag gaan om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. Er komen onder meer projecten met boa’s, toezichthouders, coaches en cameratoezicht. De gemeenten bekostigen de extra inzet met behulp van een financiële regeling die staatssecretaris Broekers-Knol (foto) beschikbaar heeft gesteld. (foto: Arenda Oomen)

Deelnemende gemeenten naast Grave zijn onder andere Boxmeer, Nijmegen en Venray. Deze gemeenten kampten afgelopen tijd regelmatig met overlast en hebben nu samen met het Rijk de handen ineengeslagen. Ze kregen goedkeuring voor hun projecten.
In Grave, Boxmeer en Nijmegen komen boa’s die onder andere fietsendiefstal, zwartrijden en agressie in het openbaar vervoer moeten tegengaan.

Lokale inzet hard nodig
"De overgrote meerderheid van de asielzoekers in Nederland veroorzaakt geen problemen", stelt de staatssecretaris. "Een relatief kleine groep zorgt echter wel voor overlast, zoals winkeldiefstal, vernieling en bedreiging. Dat ondermijnt het draagvlak voor de opvang van mensen die onze bescherming nodig hebben. Overlast kun je niet alleen aanpakken met wetten en regels vanuit Den Haag. Het vergt samenwerking tussen heel veel partijen, juist ook lokaal, én de inzet van de juiste maatregelen. De subsidie geeft gemeenten de vrijheid om zelf te bepalen welke aanpak het beste bij hun problematiek past. Eveneens kan er worden geleerd van wat niet werkt."

Mix van maatregelen
De financiële regeling is onderdeel van een reeks landelijk genomen maatregelen om overlast tegen te gaan. Een overlastgever direct uitzetten tijdens de asielprocedure kan niet, onder meer vanwege internationale regelgeving. Daarom is er gekozen voor een aanpak waarbij de overlastgevers dicht op de huid worden gezeten. Zo zijn er inmiddels vier 'ketenmariniers' aangesteld die gemeenten, de politie, het OM, het COA en andere betrokkenen helpen met de aanpak van overlast. Ook is er een Top X-lijst, waarop de zwaarste overlastgevers staan, zodat die kunnen worden aangepakt. Het COA kan sinds kort een time-out opleggen als iemand overlast veroorzaakt, waardoor iemand tijdelijk enkel nog sobere opvang krijgt. Daarnaast is de Handhaving- en Toezichtslocatie geopend in Hoogeveen, waar zware overlastgevers naar kunnen worden overgeplaatst.

In totaal was 1 miljoen euro beschikbaar voor de regeling. De tien gemeenten zijn samen goed voor de helft van dat bedrag. Op de rest is door gemeenten geen aanspraak gemaakt.

|Doorsturen

R.

2020-10-20 10:17:16

"Een overlastgever direct uitzetten tijdens de asielprocedure kan niet, onder meer vanwege internationale regelgeving."

Dan wordt het eens hoog tijd om die regelgeving aan te passen. Rechten hebben asielzoekers inmiddels genoeg; zaak is nu om het hoofdstukje 'plichten'aan te vullen:

- Gij zult niet stelen
- Gij zult niet moorden

Bij overtreding van een van bovenstaande dient onverwijlde stopzetting van de asielprocedure en direct uitzetting naar land van herkomst, ongeacht of het betreffende land meewerkt of niet.
Ik ken nog wel een piloot die graag met 'zijn' privevliegtuig een rondje mag vliegen...

Thijs

2020-10-20 15:45:28

Het zijn voornamelijk de uitgeprocedeerden of personen die geen uitzicht hebben op een verblijfsvergunning die voor problemen zorgen. We hebben geen camera's nodig, maar vliegtuigen die ze terugbrengen naar hun land van herkomst.

Er wordt veel te soft gehandeld, maar owee als je een keer geen belasting betaaly bewust/onbewust dan weten ze je wel te vinden en te straffen. 

Chris

2020-10-20 21:24:32

Er lopen in Grave hordes Moldaviërs, marrokanen en Algerijnen , ze profiteren van een trage ind, waardoor ze maanden gratis kost en inwoning hebben. In de tussentijd roven stelen ,en vallen ze dames lastig. De aanpak is veel te soft in Nederland, we moeten naar het Australische model, en ook mensen die net een vergunning hebben meer van verwachten, niet meteen in de toeslagen en uitkeringen trekken. Ik zie regelmatig linkse meisjes vanuit Nijmegen komen om mensen op het azc te helpen met procederen tegen de lange wachttijden en alvast alle toeslagen aan te vragen, van de gekke dat Nederland nu schadevergoedingen moet betalen. Het incident in Oss helpt ook niet mee waarbij een onschuldige man werd gedood, Daarnaast van de week overval in Overloon, maar let wel, echte vluchtelingen moet worden geholpen, 

Jan Opsteegh

2020-10-22 21:22:03

"Extra geld voor aanpak voor overlastgevende asielzoekers."  Mooie koptekst. Maar het probleem met lastgevende personen, asielzoeker of niet, is al eeuwen oud. Voorheen waren het belhamels, schurken, bandieten, rovers, dieven en eventueel aanranders. In het verleden werden de schuldigen door vrijwilligers, besmeurd met pek en veren, en onder toezicht van alle inwoners,op een houten balk tot ver over de dorps of stadsgrens gedragen. Later werden ze publiekelijk aan de schandpaal gezet midden op het dorpsplein zodat iedereen zijn verwensingen aan hen kenbaar kon maken. Of zelfs zoals in het Historisch stadje Grave, voor straf een periode op het Strafpeard moest gaan zitten. Helaas deze strafvormen zijn niet meer van toepassing.    Nee, tegenwoordig worden ze "jeugd criminelen" genoemd en genieten ondertussen bijna meer bescherming dan de hedentendaagse slachtoffers. De slachtoffers moeten op letten dat ze niet als dader worden aangeklaagd door dat men aangifte doet en daardoor als iemand die bevooroordeeld is of als racist word beschuldigd.  Het stelt me wel gerust dat er nu geld word vrijgemaakt voor uitbereiding van het BOA-team. Maar eerlijk gezgd weet iedere weldenkende Nederlander wel hoeveel extra jaarsalarissen kunnen worden vrijgemaakt voor het beschikbare bedrag van € 50.000 per gemeente. Het geeft ook een gerust stellend gevoel dat er nog bestuurders zijn die denken dat er een blik vol BOA''S kan worden losgetrokken en dat zij dan met hun beperkte mogelijkheden en bevoegdheden, deze geraffineerde jongeren in toom kunnen houden. Het voordeel van extra handhavers voor de gemeente Grave is wel dat ze op de momenten dat de boefjes overdag rusten, kunnen assisteren bij het uitdelen van parkeerboetes. Of toezichthouden of de corona maatregelen wel worden opgevolgd, en desnoods een boete uitschrijven. Of afhankelijk van de persoonlijke positie een waarschuwing geven.  Als ik goed ben geinformeerd, word er voor de gemeente enof bestuurders, inkomen en belonigen vastgesteld die gerelateerd zijn aan het aantal inwoners van de gemeente. Dus zal vermoedelijk het snel uitzetten van een groep bewoners wellicht niet de hoogste prioriteit hebben. Een ander voordeel voor Grave is wel dat er bij toenemende criminaliteit er meer mensen een hond in huis nemen om hun eigendommen en zich zelf extra te beschermen. U voelt het al aan komen!  Ja,ja extra hondenbeslating inkomsten. Kunnen de extra BOA'S ook op controleren.  Dus eigenlijk heel kort door de bocht genomen is het alles bij elkaar alleen maar een win,win situatie. 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties