Grave

'Grave kan pas in 2026 aansluiten bij nieuwe gemeente Land van Cuijk'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LAND VAN CUIJK - De gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis kiezen voor een gezamenlijke toekomst. Vanaf 1 januari 2022 willen zij hun krachten bundelen in één nieuwe gemeente Land van Cuijk. De colleges van B en W van de vier gemeenten besloten dinsdag 3 maart het herindelingsontwerp ‘Prachtig en krachtig vanuit onze kern‘ ter vaststelling aan te bieden aan hun gemeenteraden. De raden besluiten op 26 maart over dit herindelingsontwerp. "De gemeente Grave kan pas per 1 januari 2026 aansluiten", laten de vier gemeenten weten in een gezamenlijk persbericht.

De raden van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis stelden op 28 oktober 2019 al een herindelingsontwerp vast, met het oog op de vorming van de gemeente Land van Cuijk uit deze drie gemeenten per 1 januari 2022. De deur stond daarbij open voor Mill en Sint Hubert en Grave om aan te sluiten op dit lopende proces.
In de periode 27 oktober-24 december 2019 konden beide gemeenten aangeven al dan niet van deze mogelijkheid gebruik te maken. Op verzoek van de raad van Mill en Sint Hubert werd deze termijn opgerekt tot 1 februari 2020, als uiterste datum om in te stappen op het herindelingsproces. Burgemeester Walraven van deze gemeente: “Bij de inwonersraadpleging in Mill en Sint Hubert op 23 januari 2020 was sprake van een opkomst van 61% van de stemgerechtigden, waarvan 75% zich uitsprak voor aansluiting op de herindeling tot de vorming van de gemeente Land van Cuijk. Onze raad besloot in lijn daarmee op 30 januari unaniem tot toetreding tot het herindelingsproces.”

Door de samenvoeging van Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis ontstaat een gemeente van ruim 77.000 inwoners en 29 kernen. 

Positie gemeente Grave
Op 18 februari besloot de raad van Grave een inwonersraadpleging te houden op 14 mei, inzake de bestuurlijke toekomst van deze gemeente. De provincie, het Ministerie van BZK en de stuurgroep Land van Cuijk i.o. hebben Grave laten weten dat dit betekent dat deze gemeente pas per 1 januari 2026 kan aansluiten bij de dan reeds vier jaar bestaande gemeente Land van Cuijk.

 

|Doorsturen

Ravo

2020-03-04 12:06:14

En nu maar hopen dat het de gemeente Grave lukt om voldoende gekwalificeerde ambtenaren aan te trekken voor een periode van minder dan zes jaar.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties