Grave

INGEZONDEN

Graafse vriendengroepsapp 'Be cool hou je moel' bestaat 5 jaar

Door Marleen de Wit

Beste Arena,

Graag wil ik met jullie wat delen over een bijzondere vriendengroep in Grave.
Mijn naam is Marleen de Wit uit Grave. Mijn vriend heet Kevin Bennett, onderdeel van het verhaal wat ik ga vertellen.

Vijf jaar geleden ontstond er via Whatsapp een 'groep' bestaande uit een aantal vrienden, een stuk of 10-15. Alle Graafsche roddels, hoe gekker hoe beter, werden hier in geuren en kleuren met elkaar gedeeld. De groep werd steeds bekender, 'beruchter', en breidde zich snel uit. Iedereen wilde er bij horen. Jongens vroegen zelfs om tegen betaling te mogen worden 'toegevoegd'! (zoals dat bij Whatsapp heet).

De beheerder van de groep is Teun Beijer, jongste zoon kapper Frans Beijer. Hij liet ook merken dat je niet zomaar kon worden toegevoegd. De groep groeide binnen een jaar uit tot ongeveer 35 jongens, allen tussen de 20-30 jaar. Één regel: vrouwen waren niet toegestaan. Op enig moment werd er hierop één uitzondering gemaakt en werd Clementine van café Het Poortwachtershuis toegevoegd. Later werd ze toch weer uit de groep verwijderd. Het werd de grootste en bekendste vrienden-groepsapp van Grave en omstreken: "Be cool hou je moel.tk" was geboren (de naam van de groepsapp). Kort daarna werden er in een rap tempo jongens toegevoegd Het aantal staat op dit moment op 49 man.

Ik, als vriendin van Kevin, mocht absoluut niets weten over de inhoud van deze app, natuurlijk wel met een knipoog. En zo ook de andere vriendinnen van een aantal van de mannen. De groepsapp is bedoeld voor mannen en échte mannenpraat. Omdat het zo veel mannen betreft lijkt het soms wel de lokale krant; er is altijd wel iemand die als eerste van iets op de hoogte is om het met iedereen te delen. Dit kunnen leuke dingen zijn, maar soms ook minder leuke dingen. Niet iedereen is even hecht met elkaar, maar dat hoeft ook niet. De groep bestaat uit meerdere vriendengroepen, maar iedereen kan het prima met elkaar vinden.

In Whatsapp is te vinden per welke datum een groepsapp is ontstaan. De officiële datum is 4 augustus 2012. Voor het eerste jaar was het overduidelijk, het eenjarig bestaan moest gevierd worden! En wel heel goed.
Een 4-tal jongens werd aangewezen om het festijn te organiseren. Natuurlijk werd er niet alleen maar bier gedronken, maar moesten er ook activiteiten plaatsvinden. De locatie moest altijd in het mooie stadje Grave zijn. Want daar is iedereen trouw aan. Zo werd een keer een Graafsche kroegentocht gedaan, maar ook spelletjes waarbij iedereen verdeeld werd in teams. Een verdeling van teams wordt sowieso altijd gedaan en er wordt fanatiek gespeeld, want er is altijd een winnaar. Vooraf werd zelfs een keer een professioneel intro filmpje gemaakt om iedereen alvast enthousiast te maken. Sommige jongens zijn goed met dat soort snufjes. Zo professioneel, het leek wel een aankondiging van een groot festival of concert. Met slow-motion beelden en achtergrond muziek om iedereen alvast een tipje van de sluier te geven.
Het is natuurlijk top secret wat er georganiseerd wordt. De bijdrage bedroeg altijd 50 euro per persoon, maar dit jaar is het aangepast naar 90 euro per persoon, want; dit jaar moet een knaller worden! 5 jaar is volgens de jongens bijzonder; Be cool hou je moel 5.0 a.k.a. BCHM 5.0.

Het is, naar mijn idee, een bijzonder iets dat er in één woonplaats zo'n grote vriendenclub kan ontstaan, waarbij iedereen het zo goed met elkaar kan vinden. Allen trots op hun mooie stadje aan de Maas en waar het feest altijd gehouden moet worden. Het groepsgevoel straalt er vanaf als je later de filmpjes en foto's voorbij ziet komen via bijvoorbeeld Facebook. Alle agenda's worden geblokt voor deze dag en de wereld mag vergaan, maar deze dag mag niet worden gemist.

Afgelopen zaterdag vond het 5 jarig jubileum plaats. Ik moést dit daarom een keer delen. Ik vind het zo gaaf! Ik vind dat ze, eigenlijk onbewust, een boodschap uitzenden naar iedereen over vriendschap en lol maken met elkaar. 'Hoe meer zielen hoe meer vreugde'.

Er is vorig jaar zelfs een eigen logo ontwikkeld door één van de jongens. Inmiddels zijn ze daarmee sponsor van het jaarlijkse darttoernooi in café de Coehoorn en shirt-sponsor van GVV’57. Geweldig toch! En niet te vergeten, het hoogtepunt in hun 'carriere', dat ze dit jaar kampioen met zeskamp zijn geworden.

Marleen de Wit

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?