Grave

Actie levert 43.000 euro op

Graafse vrienden Kaal voor Kanker

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Het idee werd gekscherend geboren tijdens een etentje. De gevolgen ervan, twee kale koppen, zijn na afgelopen woensdag niet te missen. Toen vond de indrukwekkende actie ‘Kaal voor Kanker’ plaats op het Nijmeegse Mondial College. Voor de derde keer georganiseerd door Gravenaar Quirijn van den Berk, met vriend en Graafse tandarts Maarten van Dijk in hetzelfde schuitje.

Quirijn van den Berk (links) en Maarten van Dijk.

De actie Kaal voor Kanker werd in 2011 bedacht door de Graafse biologieleraar Quirijn van den Berk en in 2012 voor het eerst georganiseerd. Zestig leerlingen lieten hun hoofd gesponsord kaal scheren en verzamelden zo 14.000 euro voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Drie jaar later evenaarden negentig leerlingen dat met een bedrag van meer dan 19.000 euro. "Een derde editie zou er nooit komen”, geeft Quirijn aan “tot het moment dat leerlingen zelf weer begonnen te vragen waar ze zich aan konden melden”.
Hij blufte dat het alleen door zou gaan als er zich meer dan honderd leerlingen, oud-leerlingen en collega’s zouden laten kaal scheren. “En als we meer dan 25.000 euro voor KiKa zouden ophalen”, voegt hij eraan toe.
De actie begon al in oktober van dit schooljaar flink te leven. Leerlingen organiseerden nevenacties, ouders werden actief bij sportclubs en bedrijven in de regio en het aantal leerlingen dat zich aanmeldde voor het dappere haaroffer groeide ruim boven de honderd. Het licht voor een derde editie ging definitief op groen, de zoektocht naar het streefbedrag van start.

Het financiële duwtje in de rug dat Maarten van Dijk grappend toezegde tijdens een etentje, werd in eerste instantie vooral door zijn vrouw toegejuicht. De Graafse tandarts fronste even zijn wenkbrauwen, maar beloofde daarna dat zijn haar eraf mocht als er duizend euro voor zou binnenkomen. Niet alleen zijn familie gaf gul, maar vooral ook cliënten die in de spiksplinternieuwe praktijk van Ravelijn Tandartsen een uitnodigende collectepot aantroffen. "De duizend euro werd gehaald, dus mijn inmiddels wapperende krullen zijn ten prooi gevallen aan de ronkende tondeuse op het Mondial”, lacht Maarten.

'Het verbroedert ongelooflijk'
Met de actie wordt leerlingen vooral ruimte geboden voor maatschappelijke thema’s als de ziekte kanker, waar iedereen zijn eigen ervaringen en verhalen bij heeft. “Het verbroedert ongelooflijk, omdat jong en oud, leerlingen, ouders en personeel ermee de handen ineenslaan. Waar zij vaak het gevoel hebben weinig te kunnen doen tegen de ziekte, heeft de actie ons allemaal weer het gevoel gegeven er een vuist tegen te kunnen maken”.

Ambassadeur
Quirijn is enorm trots op het ongelooflijke eindbedrag van maar liefst 43.000 euro bij de derde editie van ‘zijn’ actie. Rien Schimmel, die namens de stichting het bedrag symbolisch in ontvangst kwam nemen, benadrukte nogmaals dat er geen school in het hele land kan tippen aan een actie als deze. “Jullie school zorgt ervoor dat we een half jaar onderzoek voor kinderkanker kunnen financieren! Wat we normaal gesproken nooit doen, ga ik vanavond wél doen”, sprak hij geëmotioneerd toen hij Quirijn aan het eind van de avond officieel benoemde tot ambassadeur van KiKa.

Inmiddels is Maarten helemaal gewend aan zijn nieuwe, zomerse kapsel. Quirijn is met inmiddels drie keer dit kapsel wel gewend aan een juni-maand waarin hij veel tijd overhoudt voor de spiegel ’s ochtends. Op de vraag of er een vierde editie komt antwoordt hij grappend: “Ik wilde een volgende keer eigenlijk een keer een actie voor stichting Aap organiseren, maar dat is met een speldje van KiKa op toch een beetje tegenstrijdig misschien. Ik ga me de komende maanden maar ’s lekker focussen op de voorbereidingen voor onze nieuwste voorstelling van Uit de Qunst. Die heet ‘VanzELFspreQend’, maar of dat ook op een volgende KiKa-actie slaat weet ik dus nog niet.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties