Grave

'Ik zoek nog mensen die mijn droom helpen waarmaken'

Graafse studente Lobke Krol een schooljaar naar Zweden

Door Freddy Klooté

GRAVE - Lobke Krol uit Grave. Zestien lentes jong, student aan het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen. Na vier geslaagde studiejaren plotseling een drive om een tussenjaar te doen aan een College in een ander land. Voor tien maanden weg van thuis. Niet eerst hier het Gymnasium afmaken en daarna naar het buitenland. Dat roept om uitleg. En die komt er. Van een teenager die precies haar sterke en zwakke kanten kent. En daar ook open over durft te praten. Als een volwassenen die aan zelfonderzoek heeft gedaan.

Lobke: “Ik leg de lat op school heel hoog. Ik wil alleen maar hoge cijfers. En dat levert me enorm veel stress op. Steeds maar willen scoren met negens en tienen. Ik word er ook steeds meer gespannen door. Daarom wil ik naar een relaxtere manier van leven. Nu is er voor studenten tot en met achttien en een half jaar een mogelijkheid om in het buitenland een studie te doen. Vrijwel alle landen zijn mogelijk bij “Into Study Exchanges”, een organisatie in Rosmalen dat zulke tussenjaren in het buitenland organiseert. Inclusief het verblijf bij een gastgezin. Als ik nu het Gymnasium zou afmaken, ben ik ruim achttien en hoeft er maar iets mis te gaan en kan het niet meer. Er is echter één drempel die ik nog niet helemaal heb overwonnen. Een verblijf daar kost voor die tien maanden 10.000 euro. En dat is wel een probleem”.

Over dat probleem praat ik straks met Lobke. Nu eerst maar over de keuze voor Zweden: “Natuurlijk omdat ik er ontzettend veel kan leren. In een ontspannen sfeer. Die denk ik in Zweden te kunnen vinden. Naast een nieuwe taal ga ik daar ook dingen leren zoals meer zelfstandigheid en mijn eigen keuzes maken. Zweden loopt vooruit met zorgen voor het milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar heb ik me de laatste tijd in verdiept en ik hoop er daar meer over te leren, zodat ik dat in mijn leven kan toepassen. In Zweden is er een andere cultuur en een ander klimaat dan in Nederland en ik ben heel benieuwd naar hoe dat is. Om me aan te passen en nieuwe dingen te leren kennen. Dus ook uit mijn comfortzone te stappen en mijn grenzen te verleggen. Gelukkig voel ik me nu al een stuk relaxter. Ik maak me niet druk wanneer ik precies moet vertrekken, in welke stad en bij welk gastgezin ik daar ga wonen. Volgende week kom ik dat allemaal te weten. Het is best spannend maar ik heb alle vertrouwen dat het goed komt”.

Sponsoring/donaties
“Op mijn website www.lobke2sweden.jouwweb.nl/ lees je onder het kopje “Sponsoring” op welke manier jullie mij kunnen helpen. Alleen al door mijn site te delen, of dit artikel in de Arena te delen, help je me al gratis. Van die benodigde tienduizend euro heb ik al een hoop bij elkaar gespaard. Zo loop ik een krantenwijk, werk in een restaurant, doe ik klusjes in de buurt en ben ik oppas. Ik heb ook al mijn spaargeld van zestien jaar in mijn droom gestoken. Natuurlijk helpen mijn ouders ook, maar ik heb nog twee zussen en een broer, dus ze moeten daar ook rekening mee houden. Het is kort dag, maar ik hoop dat jullie me toch willen helpen. En, alle beetjes helpen. Ik zou jullie ontzettend dankbaar zijn als ik dit schooljaar op een High College in Zweden zou kunnen volgen. En je kunt op allerlei verschillende manieren sponsoren”, zegt Lobke.

Nog wat meer informatie over het meisje dat zo graag naar Zweden wil om van haar strebersdrang af te komen: “Naast school doe ik nog een heleboel andere dingen. Ik dans twee dagen in de week en zit op scouting. Nee daar bakken we geen koekjes en bouwen we geen hutten”, zegt ze lachend. “Ook zeil ik heel graag. Ik heb afgelopen zomer mijn Kielboot 3-diploma gehaald. Ik spreek graag af met mijn vriendinnen en dan ben ik heel energiek en doen we allemaal gekke dingen. Ik teken graag, ben ook veel in de keuken te vinden om lekkers te bakken. Ik vind mezelf best creatief. Vind ook toneelspelen leuk. Doordeweeks sport ik veel en ben ik vroeg op voor mijn krantenwijk. En ik droom ook veel”. Als ze mijn vragend gezicht ziet: “Ja, over Zweden”. Lachend gaat ze naar huis, hopend dat velen haar vraag lezen. En ook beantwoorden.

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties