Grave

St. Elisabethkerk Grave in vriendschap verbonden met aartsbisschoppelijk museum

Graafse pastoor eregast van aartsbisschop Paderborn

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

PADERBORN/GRAVE - De Graafse pastoor René Aarden heeft dinsdag 1 en woensdag 2 januari een bezoek gebracht de H. Liboriusdom en het aartsbisschopelijk museum van Paderborn, Duitsland. Vergezeld door de gast-conservator van de schatkamer van de Graafse Dom, Léon van Liebergen, en vicevoorzitter van het kerkbestuur Alex van Megen, werd de zielenherder na een reis van 230 kilometer ontvangen door de conservator-directeur van het aartsbisschoppelijk museum, professor Christoph Stiegemann. Het gezelschap is vervolgens uitgebreid rondgeleid door het museum en de Dom door conservatrice dr. Christiane Ruhmann. Vanwege het 750-jarige bestaan van de gotische Dom van Paderborn is er, in opdracht van de dompropst, een indrukwekkende tentoonstelling over de (ontwikkeling) van de gotiek, met regionale accenten, ingericht. Deze loopt nog tot 13 januari.

René Aarden (rechts) schudt de hand van Christoph Stiegemann.

Het feit dat de Dom van Sint-Elisabeth in Grave een serieuze schatkamer met een bescheiden, maar belangrijke collectie heeft, maakte dat aartsbisschop Hans-Josef Becker de parochiepriester uitnodigde voor een bezoek op het hoogfeest van de Heilige Maria, Moeder van God. Daags na een hartelijke ontvangst en een indrukwekkende eucharistieviering is de vriendschap tussen het aartsbisschoppelijk museum en de schatkamer van de H. Elisabethkerk bezegeld.

Indrukwekkend
Het bisdom Paderborn is in 799 opgericht door de Frankische koning Karel de Grote en paus Leo III. Een jaar later is de koning, die door somnnigen als 'vader van Europa' geldt door dezelfde paus tot keizer gekroond. Deze vorst had, net als in Aken en Nijmegen, een indrukwekkende palts in Paderborn. Momenteel staat dit Karolingische bouwwerk, net als de ontzagwekkende Domtoren, in de steigers.
De Graafse pastoor laat weten niet voor het laatst in Paderborn geweest te zijn. Nog voordat de conservatoren uit Paderborn een tegenbezoek brengen, tuigen Gravenaren weer richting Dom en naastgelegen museum. De Duitse autoriteiten op het gebied van kunstgeschiedenis brengen niet alleen een bezoek aan de middeleeuwse kerk van Grave, maar ook aan het museum voor religieuze kunst in Uden, waarvan Léon van Liebergen jarenlang conservator-directeur is geweest.

De Graafse pastoor samen met conservatrice dr. Christiane Ruhmann.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties