Grave

Graafse parochie gebruikt Givt-app: betalen met smartphone voor kaarsje bij Maria

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Het aantal mensen dat contant geld in de portemonnee heeft, neemt geleidelijk aan steeds meer af. Daar komt bij dat door de coronacrisis het kerkelijke leven zich grotendeels digitaal afspeelt. In verband met de maatregelen mag maar een beperkt aantal kerkbezoekers worden toegelaten. Vele parochianen volgen daarom de Eucharistievieringen via de livestream (zoals www.kerkomroep.nl). Dit alles is voor de Heilige Elisabethparochie van Grave aanleiding om digitaal betalen voor collectes, kaarsengeld en giften mogelijk te maken.

“We zien dat de behoefte aan digitaal betalen steeds meer toeneemt, ook in onze parochie. Nadat er in het bisdom een aantal pilots is gedraaid, gaan wij net als in bijvoorbeeld Nijmegen en Druten ook het digitaal betalen faciliteren”, vertelt bestuurslid Roland Eijbersen, die het proces binnen de parochie begeleidt.

Hoe werkt het?
De Graafse parochie heeft de samenwerking opgezocht met Givt, een bedrijf dat doneren en digitaal betalen met de smartphone mogelijk maakt. Iedereen kan gebruikmaken van deze service. Je downloadt de Givt-app via Google Play of de App Store. Na installatie kan er via een keuzemenu gericht worden gegeven of door het scannen van een QR-code ter plaatse. Op elk moment en op elke plaats kan er gedoneerd worden. Het betalen is veilig en gebeurt anoniem. Uiteraard blijft het mogelijk om ook contant te betalen binnen de Graafse parochie. Meer informatie is te vinden via www.givtapp.net

Digitaal betalen
De parochie heeft eerst de Elisabethkerk van Grave aangesloten op de Givt-app. “We zullen al snel ook bijvoorbeeld de dagkapellen in de dorpskerken voorzien van QR-codes”, vertelt Eijbersen. “In de Elisabethkerk in Grave hebben we inmiddels in de Mariakapel, die dagelijks geopend is, alle offerblokken van de kaarsen van QR-codes voorzien. Jolanda Adams van Adriaans Drukwerk heeft de kaartjes met QR-codes mooi voor ons gedrukt. Vorig jaar werden er weer duizenden en duizenden kaarsen aangestoken door mensen die even de stilte op willen zoeken of een gebed bij Maria willen bidden, maar ook toeristen die binnen wandelen. Daarnaast hebben we de collectemanden voorzien van speciale sensoren, waardoor mensen die de Givt-app op hun smartphone hebben geïnstalleerd via een bluetooth-verbinding digitaal kunnen bijdragen. Ook ons YouTube-kanaal, uitzendingen via www.kerkomroep.nl en onze parochiewebsite zullen van QR-codes worden voorzien. De samenleving gaat digitaal en onze parochie gaat daarin mee. Als we straks weer méér mensen mogen toelaten, is het goed om nu alvast met digitaal betalen aan de slag te gaan. Dit is een blijvertje.”

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties