Grave

Graafse huisartsen samen tegen corona: 'Het blijft een grillig, risicovol virus'

Door Freddy Klooté

GRAVE - In het belang van de Graafse bevolking en de patiënten uit Reek, Balgoij, Gassel en Escharen wil dokter Mieke Vos graag even tijd nemen voor een interview. In de bestrijding van het coronavirus spelen de huisartsen een belangrijke rol. Vandaar dat de huisartsengroep en de duopraktijk Grave nauw samenwerken in hun omgang met patiënten en het virus. De crisismanagers van beide huisartsencentra zijn de huisartsen Bob Kühbauch en Joost van Aalen. Mieke Vos: “We hebben het grote voordeel dat we in één gebouw zitten. Dat maakt de samenwerking gemakkelijk. Een overleg is snel georganiseerd, beslissingen kunnen snel genomen worden. We zijn met tien huisartsen en dus kunnen we elkaar afwisselen”.

Mieke Vos en Joost van Aalen.

“Voorop in ons handelen”, stelt dokter Vos, “staan natuurlijk de richtlijnen van het RIVM. Koorts boven de 38 graden, hoesten, luchtweginfectie en verkouden zijn? Neem dan gerust contact op met onze assistentes. Zij hebben een uitgebreide lijst met klachten die ze samen met de patiënt langs kunnen lopen. Die lijst is door de huisartsenpost Nijmegen naast eerder genoemde klachten nog uitgebreid met moeheid, misselijkheid en slecht slapen”.

Zorg voor de patiënt
“Dan wil het natuurlijk nog niet zeggen dat je het virus onder de leden hebt. Na de eerste selectie van de assistente worden de mensen met klachten in het telefonisch spreekuur van de dokter geplaatst. Wij bellen ze terug. We gaan de lijst langs en kijken naar het risicoprofiel van de patiënt. We kijken bijvoorbeeld of er ook sprake is van diabetes, overgewicht, oudere patiënten, hart- en vaatziekte, longziekte en verminderde immuunstatus door chemokuren of reumamedicatie. Na het eerste belletje blijven we elke dag terugbellen. Afhankelijk van hoe het gaat laten we een visitedokter komen. We hebben daar elke dag een andere dokter voor. Die bezoekt de patiënt, helemaal in het beveiligde pak. Met mondkap en spatbril. In het begin leek er een gebrek aan mondkapjes, maar nu zijn er voldoende en kan elke huisarts beschermd zijn spreekuur doen. Ten faveure van de veiligheid van patiënt en zorgverlener. Als blijkt dat het corona is, als bijvoorbeeld het zuurstofgehalte te laag is, wordt de patiënt, in overleg met de corona-arts aldaar, ingestuurd naar het ziekenhuis”. Gelukkig hoeft niet iedereen naar het ziekenhuis.

'Speciaal spreekuur'
Dokter Vos: “Maar het is en blijft een grillig en risicovol virus. Dus als je twijfelt en veel van de eerder genoemde symptomen hebt kun je maar beter de huisarts bellen. Er is een speciaal spreekuur tussen 15 en 17 uur”. De huisartsen ervaren ook problemen. Mieke Vos: “We vinden het moeilijk dat de familie geen of heel weinig contact met hun ziek familielid kan hebben, ter ondersteuning van de patiënt. Ook is het soms complex dat je visites rijdt naar patiënten van collega’s. Maar daar is nu eenmaal niets aan te doen. Samen zorgen wij voor verantwoorde zorg in Grave en omstreken”.

Instellingen
In Grave zijn nogal wat instellingen waar veel mensen bij elkaar leven. Het Huis van Bewaring, het AZC en Catharinahof. Mieke Vos: “Het Huis van Bewaring valt niet onder onze zorg. Dat heeft zijn eigen medische dienst. Het AZC doen we wel. Daar komen Joost van Aalen en ik. We hebben ervaren dat er door het COA veel intern gecommuniceerd is. Elke bewoner is op de hoogte van wat er in onze samenleving speelt. Wat de richtlijnen zijn om zo gezond mogelijk te blijven. Dat loopt volgens ons goed. Dat geldt ook voor Catharinahof, dat zijn deuren heeft gesloten, en daarmee de mogelijkheid van besmetting kleiner heeft gemaakt. Maar helemaal uitsluiten is niet mogelijk”.

Andere ziekten
Ook andere ziektes en ongemakken gaan door: “Al enkele weken kunnen de huisartsen in onze praktijk geen reguliere klachten, controles of problemen zien die al lang bestaan. Dat betekent dat ook de praktijkondersteuners en assistentes geen spreekuur meer zullen houden. Dit heeft te maken met het risico op het verspreiden van het virus. De assistentes zullen bestaande afspraken afbellen. Verder zullen alleen patiënten met spoedklachten een afspraak kunnen maken. Er zijn uitzonderingen. Belangrijke controles gaan wel door. En als er andere verontrustende klachten zijn moet je gewoon bellen hoor. En dat geldt natuurlijk ook voor onze patiënten uit Reek en Balgoij, Gassel en Escharen. Ergens veel pijn? Een kindje met koorts? Gewoon bellen”, zegt dokter Vos resoluut.

Telefoonnummer huisartsenpraktijk: 0486-472644.
Telefoonnummer huisartsengroep: 0486-472579. 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties