Grave

Graafse brug: tijdelijke pont voor landbouwvoertuigen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Rijkswaterstaat (RWS) zet zo snel mogelijk een veerpont in tussen Grave en Nederasselt. "Zo willen we de overlast voor de agrariërs door de werkzaamheden aan de brug bij Grave beperken", laat RWS weten.

De John S. Thompsonbrug bij Grave krijgt momenteel een grote onderhoudsbeurt. De constructie van de brug kan de toegenomen belasting niet langer op een verantwoorde manier aan. Daarom geldt nu sinds 29 juli een gewichtsbeperking boven de 10 ton voor de brug.

Pontje vaart tijdens oogsttijd
De huidige omleidingsroute voor zwaarder verkeer kost extra tijd en is niet voor alle landbouwvoertuigen toegankelijk. Met name nu in de maand september, tijdens de oogsttijd, is de gewichtsbeperking op de brug een probleem voor boeren. Na goed overleg met brancheorganisaties ZLTO en Cumela heeft Rijkswaterstaat besloten een veerpont tussen Nederasselt en Grave in te zetten. Deze is bestemd voor landbouwverkeer en vaart gedurende de oogstperiode (circa 30 dagen). Dit besluit is met betrokken partijen – zoals gemeenten waar de route naar de pont doorheen loopt – besproken.

De vertrekpunten van de pont zijn:
Bij Grave: de doodlopende weg tegenover de Esterveldlaan. Via dit weggetje komen de voertuigen direct op de N321 uit.
Bij Nederasselt: de Veerstraat.

Voorbereidingen in volle gang
Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. Zo wordt de ondergrond in orde gemaakt om de pont veilig te kunnen laten aanmeren. De pont zal in een dagdienst gaan varen, de precieze tijden worden nog bekend gemaakt. Zodra meer informatie bekend is, zal dit met de belangenorganisaties worden gedeeld.

Openbaar vervoer brug Grave
Ook de OV-bedrijven ondervinden hinder van het afsluiten van de brug voor zwaardere voertuigen. Na overleg zetten zij nu pendelbussen in en mogen er maximaal 17 personen in de bus. Zo kunnen OV-bedrijven van de brug gebruik blijven maken.

Extra kosten OV-bedrijven
Dit brengt extra kosten met zich mee die de OV-bedrijven graag vooraf gecompenseerd zien. Die compensatie vooraf is echter juridisch niet mogelijk. Wel bestaat er een regeling die nadeelcompensatie achteraf mogelijk maakt. Daar kunnen de vervoersbedrijven uiteraard een beroep op doen. RWS: "We begrijpen dat dit niet is waar provincie en vervoersbedrijven op gehoopt en gerekend hadden. We blijven met hen in gesprek over dit punt."

Meer informatie brug Grave
Op de projectpagina brug Grave is meer informatie te vinden. Ook kunt u zich via de projectpagina aanmelden voor de nieuwsbrief. Daarnaast kunt u voor meer informatie bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties