Grave

Graafse basisscholieren op bezoek bij Dedicon

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Wat kun je met techniek doen om mensen met een leesbeperking te laten meedoen in de maatschappij? Dat ervaarden leerlingen van groep 7/8 van meneer Ton van basisschool De Sprankel uit Grave tijdens een bedrijfsbezoek aan Dedicon op 14 maart, in het kader van TechnoPromo. Op het programma: het opnemen van een hoorspel en het maken van reliëftekeningen.

De ochtend startte met een rondleiding langs de productieafdelingen van Dedicon waar vergrotingen van boeken, grootletterboeken, audioboeken, brailleboeken en reliëftekeningen en –plattegronden worden gemaakt. Daar zagen de jonge bezoekers hoe een miljoen cd’s met audioboeken per jaar worden gebrand en verzonden – een aantal dat overigens jaarlijks afneemt met de komst van moderne technologie zoals streaming.

Audiotechniek
Daarna mochten de leerlingen zelf aan de slag. Verdeeld in twee groepen maakten ze kennis met audiotechniek, braille en reliëf. In de opnamestudio namen ze een hoorspel op dat ze op school hadden voorbereid. Met hun stemmen en toevoeging van een aantal zelfgekozen geluiden maakten ze een verhaal.

Reliëf en braille
Op de afdeling Tekst & Beeld kregen ze eerst uitleg over hoe tekeningen toegankelijk worden gemaakt voor blinden en slechtzienden. Een medewerker reliëf liet zien hoe hij dat doet in speciale softwareprogramma’s. De leerlingen reageerden vol verbazing: “Wat knap dat dit kan!” en “Wat is er veel mogelijk!”. Vervolgens mochten ze zelf ervaren hoe je een voelbare tekening maakt met reliëf en braille. De tekeningen gingen mee naar school om aan de andere klasgenoten te laten zien, aangevuld met foldertjes over het braillealfabet. Een paar dagen later ontvingen ze het audiobestand van het hoorspel. “We vonden het erg leuk en interessant!” liet groep 7/8 van meneer Ton nog weten.


TechnoPromo
Stichting TechnoPromo laat kinderen uit de bovenbouw basisschool en onderbouw voortgezet onderwijs kennismaken met techniek door middel van bedrijfsbezoeken en een speciaal Techniek Centrum. Het doel is kinderen te stimuleren een opleiding in de techniek te kiezen. Met het bezoek wil Dedicon de kinderen laten ervaren hoe technologie kan worden ingezet om inclusie van mensen met een leesbeperking te bevorderen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties