Grave

Graafs herinneringsbier ‘De Stuw’ is niet aan te slepen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - ‘Ed Linnenbank brouwt herinneringsbier De Stuw’, zo kopte Arenalokaal.nl dinsdagmiddag. Sindsdien staat de telefoon roodgloeiend bij de sympathieke Graafse bierbrouwer. Niet alleen regionale en landelijke media zoals Omroep Brabant en SBS6 Hart van Nederland weten Linnenbank te vinden, ook de belangstelling voor het Graafse speciaalbier zelf overtreft alle verwachtingen. “De eerste 45 liter was in ‘no time’ uitverkocht, dus daarom heb ik besloten de productie uit te breiden.”

Marco van den Broek (links) en Ed Linnenbank, de bedenkers van het razend populaire herinneringsbier ‘De Stuw’.

Ed Linnenbank kwam samen met de bevriende fotograaf Marco van den Broek, maker van de foto op het etiket van het speciaalbier, op het idee voor ‘De Stuw’. Aanleiding was het scheepsongeluk op de Maas bij Grave op 29 december, waarbij een Duitse tanker de stuw ramde. Omdat de scheepsramp voor velen nare gevolgen had, twijfelde de brouwer van het inmiddels befaamde 'Graafsch Genot' in eerste instantie of hij het idee moest doorzetten. “Uiteindelijk heb ik besloten het wel te doen. Ik brouw tenslotte al jarenlang bieren rond Graafse thema’s (onder meer de Pothuustripel en Het Graafsch Keteltje, red.) en deze scheepsramp is iets waar de mensen het over twintig jaar nóg over hebben.” "Deze gebeurtenis gaat de boeken in", vult Marco van den Broek de brouwer aan.

‘Positieve reacties’
De talloze reacties die Ed de afgelopen dagen kreeg zijn louter positief. "Ik had nooit verwacht dat het zó storm zou lopen, ik word overladen met telefoontjes. Iedereen vraagt me of 'De Stuw' een blijvertje is, er is ontzéttend veel vraag naar dit herinneringsbier. Daarom ben ik inmiddels druk bezig om nog eens vijftig liter extra te brouwen.”

‘1000 liter per maand’
Het razend populaire herinneringsbier 'De Stuw' is over enkele weken weer verkrijgbaar bij slijterij Mitra aan de Hoofschestraat 18 in Grave. Liefhebbers van De Stuw, een dubbelbier van 7,2 procent, moeten dus nog even geduld hebben. Goed nieuws voor de fans van Graafs gerstenat is dat Linnenbank zich onlangs heeft aangesloten bij een collectief van drie bierbrouwers, die gezamenlijk aan de slag gaan in Wijchen. “We hebben daar de beschikking over een prachtige professionele brouwerij met in totaal zes ketels van 500 liter. Ik kan straks wel duizend liter bier per maand gaan brouwen”, vertelt Ed enthousiast.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

Dagboek Diala en Enas